DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Ljusning anas för Kinas ekonomi

Ekonomin i Kina ser lite, lite bättre ut. Arkivbild. Bild: Eugene Hoshiko

Ekonomi (TT-AFP)

Det ser lite bättre ut för ekonomin i Kina, i alla fall enligt de kinesiska inköpscheferna. Inköpschefsindex klättrade upp till 49,6 i maj från 47,4 i april.

Aprilsiffran var den lägsta sedan pandemin slog till 2020, då Kina stängde i stort sett alla verksamheter för att hindra smittan. Om index ligger under 50 indikerar det att ekonomin dämpas.

Men pandemin visade sig inte vara över, och Kina har haft stora nedstängningar även under denna vår. Kinas nolltolerans mot smitta har orsakat omfattande stopp i kinesiskt näringsliv, då stora städer som Shanghai och Shenzhen varit stängda.

Men smittoläget har lättat något, och det börjar anas lättnader i åtgärderna för att hindra smittan.

Men Kinas ekonomi har fått rejäla smällar. " Pandemin och förändringarna i det internationella läget" har påverkat den ekonomiska aktiviteten, konstaterar Zhao Qinghe på Kinas statistikbyrå i ett uttalande.

Ändå ser det alltså något bättre ut för maj, enligt Zhao Qinghe. Produktionen av syntetfibrer ökar, liksom gummi- och plastproduktionen. Biltillverkningen har också återhämtat något, enligt uttalandet, och priserna på råvaror var lägre under maj än under april.