50-tal demonstrerade utanför svensk ambassad

Bild från demonstrationen utanför Sveriges ambassad i Teheran i måndags. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Politik (TT)

Ett 50-tal personer demonstrerade utanför den svenska ambassaden i Irans huvudstad Teheran i måndags, bekräftar utrikesdepartementet (UD).

De protesterade mot högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar.

"Måndag den 18 april hölls en demonstration mot koranbrännande utanför den svenska ambassaden i Teheran. Ett 50-tal personer deltog i demonstrationen, som gick lugnt till. Under tisdagen har det hittills inte förekommit några demonstrationer utanför ambassaden", skriver UD i ett mejl till TT på tisdagseftermiddagen.

Enligt nyhetsbyrån AP var demonstranterna studenter och ska bland annat ha ropat "De som förolämpar Koranen måste fördömas". Även "Död åt Amerika" och "Död åt Israel", vanliga slagord i Iran, ska ha ropats.

Lärosätet al-Azhar i Egyptens huvudstad Kairo, ofta beskrivet som den sunnimuslimska världens främsta institution, fördömer de tillståndsgivna bränningarna av Koranen och uppmanar till internationell lagstiftning för att "förhindra missbruk av religionens helighet", rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Flera länder – som Bahrain, Irak, Jordanien, Kuwait och Oman – har också fördömt bränningarna.

I söndags kallades ett ambassadråd vid den svenska ambassaden i Bagdad upp till Iraks utrikesdepartement. Enligt nyhetsbyrån AP varnade departementet då för att koranbränningarna kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges relation till den muslimska världen.

UD har tidigare bekräftat för TT att ambassadrådet kallades upp, men vill inte kommentera vad som sagts under mötet.

Patrik Dokk/TT