DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Indiska rekordprognoser sänker vetepriset

Indisk rekordexport av vete väntas i skuggan av Ukrainakriget. Arkivbild Bild: Channi Anand AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Priset på vete på världsmarknaden faller från rekordnivåer. Ett ovanligt gynnsamt skördeläge i Indien, världens näst största veteexportör efter Kina, ligger bakom utvecklingen.

Den indiska veteexporten väntas lyfta till nytt rekord på tolv miljoner ton under 2022-2023, enligt en enkät med handlare, branschfolk och analytiker gjord av Bloomberg.

Vetepriserna har inför tisdagens prisnedgång pressats uppåt till rekordnivåer av Ukrainakriget, som slår mot såväl jordbrukare som spannmålstransporterna i den jordbruksintensiva regionen runt Svarta havet. På råvarubörsen i Chicago slogs nytt historiskt rekord tidigare i mars på 13:64 dollar per bushel (cirka 27,2 kilo). Det kan jämföras med ett femårigt snittpris på 5:50 dollar per bushel inför kriget.

– Indiens veteexport hjälper marknaden i en trängd situation, säger Vijay Iyengar, ordförande i spannmålshandlaren Agrocorp International i Singapore.

Indiska regeringsföreträdare har bland annat inlett samtal med motparter i länder som Egypten om indiska spannmålsleveranser, sedan ryska och ukrainska leveranser till följd av Ukrainakriget inte går att räkna med.