Skalv och kyla slår ut elen i Tokyo

Håll gärna nere strömförbrukningen, manar mediebolaget NHK i sin nyhetsrapportering på denna storskärm i ett regnigt Tokyo. Bild: Kyodo/AP/TT

Japan (TT-AP)

Utslagna kolkraftverk gör att Tokyo-området hotas av fortsatt stora strömavbrott, varnar Japans regering. Miljoner hushåll kan drabbas.

Myndigheterna vädjar till hushåll och företag att spara ström medan skadorna på kolkraftverk bedöms och lagas.

Den bakomliggande orsaken är en jordbävning utanför Fukushimas kust i förra veckan. Den påminde de boende om katastrofen 2011, då ett kärnkraftverk i området förstördes. Denna gång är det "bara" kolkraften som drabbats, men det är illa nog i dessa omställningstider.

Liksom andra länder försöker Japan göra sig av med den mycket smutsiga kolkraften. Samtidigt är dock många av landets atomreaktorer fortfarande stängda efter en omprövning av kärnkraftens säkerhet efter olyckan 2011. Och den förnybara sol- och vindkraften har ännu inte byggts ut tillräckligt.

Till råga på allt är det ovanligt dåligt vårväder i området, med snö och kyla som gör det svårt att spara ström.

Bland de påverkade platserna finns Tokyos storflygplats Haneda, där belysning och luftkonditionering delvis stängts av.

Hittills har som mest två miljoner hushåll drabbats av kortvariga strömavbrott, men operatören Tepco varslar om att siffran i värsta fall kan stiga till tre miljoner hushåll de närmaste dygnen.