CORONARESTRIKTIONERNA

Brist på färsk mat i Hongkong

Tomma grönsakskylar möter många Hongkongbor ute i matbutikerna. Arkivbild Bild: Kin Cheung AP/TT

Hongkong (TT-AP-Bloomberg)

Pandeminedstängningar slog ut 70 procent av leveranserna av färska grönsaker och kyckling till Hongkong förra veckan. Nu gapar många kyldiskar och grönsakshyllor tomma.

Nedstängningarna har bland annat riktats direkt mot en gränspassage, sedan en handfull lastbilschaufförer testat positivt för covid-19. Effekten av nedstängningen är ett tvärstopp för den huvudsakliga transportlänken från Fastlandskina.

Åtgärderna ligger i linje med Kinas nolltolerans mot covid-19.

Samtidigt som transportsystemet stryps registrerades ett nytt dygnsrekord i antalet smittade av covid-19 i Hongkong på lördagen, på 1 514 personer. I Fastlandskina registrerades samtidigt 67 nya fall.

Hongkong, med 7,7 miljoner invånare, importerar omkring 90 procent av de livsmedel som konsumeras – det mesta från Fastlandskina.

Förutom den nedstängda gränspassagen har det under veckan införts en rad restriktioner för folksamlingar och det har även flaggats för vaccinationskrav för att få gå in i matbutiker och varuhus. Samtidigt har bland annat frisörer och religiösa samlingsplatser tvingats bomma igen.

Det har sedan tidigare också uppstått brist på fisk och skaldjur i Hongkong, sedan flygtransporter begränsats till följd av skärpta restriktioner. Smittoutbrottet i Hongkong – det värsta hittills under pandemin – har gett upphov till en våg av bunkring, bland annat av just grönsaker, vilket tömt många butikshyllor.

Vaccinationsgraden bland vuxna invånare i Hongkong ligger på 73 procent, enligt myndigheterna.