KAMPEN MOT KORRUPTIONEN

Ledare: Sverigebilden av korruption inte längre rosenskimrande

Bild: Johan Nilsson/TT

Sverigebilden av korruption är inte längre rosenskimrande röd. De svenska insatserna anses ha stagnerat, skriver Martin Tunström i en Barometern-ledare.

När Transparency International presenterar ett korruptionsindex hamnar Sverige i vanlig ordning högt. Men Sverigebilden är inte längre rosenskimrande röd. Medan andra nordiska länder får beröm för att stärka arbetet mot korruption anses de svenska insatserna ha ”stagnerat”.

Martin Tunström menar att dagens socialdemokrati har svårigheter att acceptera nya perspektiv på korruption som rimmar illa med partiets traditionella syn på makt, förvaltning och samhälle. Korruption är något större än pengar under mattan. Det rymmer också maktmissbruk och givandet av otillbörliga fördelar till särintressen som är till skada för det allmännas bästa.

Politiseringen av utredningsväsendet och den bristande öppenheten inom utnämningspolitiken är två centrala punkter som Transparency International pekar på. Organisationen vill också se ett återinrättande av tjänstemannaansvaret.

Den blinda S-fläcken om korruption