SVERIGES ENTREPRENÖRER

Riskkapitalisten som fixar fria vaccineringar till fattiga länder

Elisabeth Thand Ringqvist: ”Jag gillar att engagera mig och lösa samhällsproblem”. Bild: Henrik Montgomery/TT

– De flesta i västvärlden kommer via skattsedeln att få sitt vaccin och borde kunna hjälpa till så att någon som bor i ett land som inte vaccinerar ändå får det, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Tanken bakom Vaccine forward är att inspirera privatpersoner och företag att donera pengar till en eller flera vaccinationer till person som bor i någon av världens 92 fattigaste ekonomier och som riskerar att aldrig få vaccin.

– Viljan att hjälpa världen ur den här krisen är stor bland människor och då ville jag skapa en plattform för att göra det möjligt för gräsrötterna att bidra. Jag gillar att engagera mig och lösa samhällsproblem.

Många länder ger pengar till den globala vaccinalliansen Gavi, Global Alliance for Vaccine and Immunization, och WHO för att utveckla vacciner men det behövs mer för att vaccin ska kunna distribueras till de över två miljarder personer som annars riskerar att inte få det, konstaterar hon.

– De behöver få vaccin både för att de ska få i gång sina ekonomier och för att säkerställa att det inte kommer fler muterade versioner av viruset. I så fall skulle hela vår vaccinationsresa vara förgäves.

Strax efter nyår fick hon idén att försöka göra något åt problemet och engagerade vänner och bekanta som ville vara med och hjälpa till, och den 28 januari lanserades sajten. Grunden är en fintech-plattform som är global vilket innebär att det går att donera pengar från alla länder.

Pengarna som doneras går sedan till vaccinalliansen Gavi Covac Amc som har fått i uppdrag av WHO att vara den organisation som ser till att vaccin kommer till världens 92 fattigaste ekonomier. Gavi som funnits i 20 år arbetar annars med vaccin till barn men ska nu första gången se till att även vuxna vaccineras.

Elisabeth Thand Ringqvist har ett förflutet som managementkonsult på McKinsey, sakkunnig på Näringsdepartementet, vd på Företagarna och ordförande för Svenska riskkapitalistföreningen och verkar idag själv som riskkapitalist i form av affärsängel, och styrelseproffs. Det är erfarenheter och kunskaper som har varit användbara när hon startade Vaccine forward.

– Jag visste från början att det skulle gå att göra även om det skulle innebära mycket jobb. Men som vanligt underskattade jag hur mycket jobb det skulle bli, haha.

Förutom att hon har ett stort nätverk är hon som entreprenör dessutom van vid att identifiera ett problem, uppskatta hur stort det är och ta fram en tänkbar lösning, förklarar hon. Hon har varit engagerad i ideella verksamheter tidigare men aldrig startat någon själv. Och nidbilden som ibland målas upp av riskkapitalister som känslokalla och giriga bryr hon sig inte om.

– I grunden har jag ett stort samhällsengagemang och jag har fått otroligt mycket positiv respons från privatpersoner, samhällsengagerade och startupföretag. Men en observation är att många i finansbranschen och som jobbar med investeringar – många med ganska mycket pengar – är tydliga med sitt ointresse, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Sedan starten har donationer motsvarande nästan 5 000 vaccinationer gjorts. I genomsnitt kostar en vaccination för en person 85 kronor vilket innebär att drygt 400 000 kronor har donerats. Näst efter Sverige kommer flest donationer från USA och det har även kommit in donationer från Brasilien, Australien och Mocambique. Efter hand översätts sajten genom gräsrotsinitiativ i andra länder till fler och fler språk.