Virgin Galactic säljer biljetter i raketfart

Richard Branson och hans medpassagerare svävar fritt i rymden under resan den 11 juli. Bild: Virgin Galactic via AP/TT

Rymden (TT-AFP)

Drygt 700 personer står nu i kö för att få åka ut i rymden med Virgin Galactic och företaget uppger att efterfrågan är större än de planerat för.

Sugen på att resa ut i rymden?

Då är du inte ensam. Virgin Galactic uppger att de har sålt över etthundra biljetter för en resa sedan företagets grundare Richard Branson i juli under några minuter begav sig ut i rymden.

Totalt har 700 personer köpt sig en plats.

"Efterfrågan på rymdresor är stor och vi säljer platser i snabbare takt än vad vi hade planerat för", säger företagets vd Michael Colglazier i ett uttalande.

Virgin Galactic räknar med att kunna inleda kommersiella flygningar i slutet av nästa år och för närvarande får en hugad resenär punga ut med 450 000 dollar för en biljett – mer än dubbla priset mot vad de första 600 hugade resenärerna betalade åren före Bransons premiärflygning.

Biljetterna är ändå billiga i jämförelse mot vad resor med konkurrenterna Blue Origin och SpaceX tros kosta. De företagen har inte avslöjat några priser, men enligt nyhetsbyrån AFP kan en biljett till en SpaceX-färd kosta över tio miljoner dollar.

Virgin Galactic har dock sedan Bransons rymdfärd drabbats av ett antal motgångar. I september stoppade USA:s federala luftfartsmyndighet (FAA) företagets rymdresor för att utreda varför rymdfärden den 11 juli avvek från den planerade banan.

Förra månaden fick Vigrin Galactic även skjuta upp en flygning med medlemmar av det italienska flygvapnet efter det att tester visat att allt material som använts i farkosten inte uppfyllde alla säkerhetskrav.