DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Beskedet: Ny skattesmäll – ”Slår oerhört brett”

Bild: Christian Gustavsson

”Nu är det alltså dags för nästa obegripliga momssmäll”, konstaterar skatteexperten Anna Sandberg Nilsson efter Skatterättsnämndens nya förhandsbesked. Den kommer att slå direkt mot stora och små företag som använder kontorslandskap och delade arbetsplatser.

– I princip alla företag som jobbar lite modernt kommer att drabbas.

Så säger skatteexperten Anna Sandberg Nilsson på Svenskt Näringsliv efter att Skatterättsnämnden kommit med ett förhandsbesked som rör bland annat kontorslandskap. Beskedet innebär att så kallad co-working eller aktivitetsbaserade arbetsplatser anses undantagna från moms. I princip alla företag med delade arbetsplatser i kontorslandskap med receptioner, loungemiljö och liknande kommer att beröras, liksom de som har aktiva arbetsplatser i form av digital affärsgemenskap.

– Effekten av att dessa tjänster nu ses som momsfria får oerhört stora ekonomiska och praktiska effekter. Massor av hyresgäster riskerar att bli uppsagda eller få kraftigt höjda hyror. Eller så blir det en rejäl kostnadssmäll för företaget som huserar lokalerna. I princip alla industriföretag där olika koncernbolag sitter tillsammans kommer också att träffas av det här, säger hon.

”Man silar mygg och sväljer kameler”

När det pratas moms lyfts ofta ”roliga” exempel på närliggande verksamheter som har helt olika momssatser upp i debatten. Men det finns betydligt större och allvarligare problem med momssystemet i Sverige – som det nästan aldrig talas om. Nämligen momsundantagen och den dolda momsen.

– Man silar mygg och sväljer kameler. Det är otroligt frustrerande och är ett jätteproblem för våra företag, drabbar oss konsumenter och hela samhället. Vi skulle kunna få ner regelbördan för företagen genom att bredda momsskattebasen. Förenklingar och förbättringar som inte kostar i skatteintäkter utan snarare tvärtom. Ändå görs inget åt saken, utan det blir bara värre och värre, säger Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Om en verksamhet säljer något utan moms kallas det ofta felaktigt för momsfritt, vilket är en del av grundproblematiken. För momsfritt är långtifrån fritt från moms, förklarar Anna Sandberg Nilsson. Verksamheter inom till exempel vård, skola, bank/finans och uthyrning av lokaler som inte lägger på moms får inte heller göra momsavdrag för kostnader som hamnar hos dem. Det här kan få väldigt märkliga följdeffekter, vilket en rad fastighetsägare, föreningar och företag har vittnat om när det gäller hyresmomsen. Nu kommer den här problematiken alltså även att drabba företag och de som jobbar i kontorslandskap.

– Många förstår inte problematiken och politikerna lyssnar inte, säger hon.

Läggs saftig kostnad på hyran

Problemen kring fastigheter och uthyrning av lokaler är inte ett nytt fenomen. 1979 infördes den frivilliga hyresmomsen utifrån hur samhället såg ut då, men idag är systemet så föråldrat och en hämsko för samhällsutvecklingen. Idag kan fastighetsägare lägga på moms och dessutom göra momsavdrag på drift, underhåll och hela byggnationen av kåken när de hyr ut till momspliktiga verksamheter. Men när fastighetsägaren istället hyr ut till en ”omomsad” verksamhet får de inte göra några avdrag alls. Dessutom finns andra krav på uthyrningen som att det ska vara en viss specifik yta (rum), heltid (ej deltid) och tillsvidare eller minst uthyrning på ett år. Krav som inte är anpassade till dagens arbetssätt, produktion och handel.

– Vilka tror du att fastighetsägarna vill hyra ut till? Många säger att de aldrig vill hyra ut momsfritt, och om de ändå gör det så läggs en saftig kostnad på hyran, säger hon.

Tvingas nobba företag med 1 000-tals anställda

Joakim Thornberg, operativt ansvarig för Embassy house, som är en mellanhand mellan fastighetsägare och kund, känner mycket väl till problemen. De tvingas säga nej till hyresgäster som driver omomsade verksamheter. Det kan till exempel handla om utbildningsföretag, föreningar av olika slag och sociala entreprenörer i omomsade branscher.

– Vi säger nej till hyresgäster en eller två gånger i månaden. De senaste tre åren har vi sagt nej till ett 30-tal bolag. Det handlar om allt från små föreningar till företag med 1 000-tals anställda. Stora företag som driver momsfri verksamhet kan tvingas ringa runt för att överhuvudtaget få hyra lokaler, säger han.

– Om fastighetsägare hyr ut till omomsade företag får de inte dra av momsen, vilket innebär att de tvingas säga nej eller lägga på kostnaden på hyran. Det blir en orättvis situation, eftersom vissa verksamheter konsekvent blir utan lokaler eller får betala 25 procent mer än alla andra. Omomsade verksamheter tvingas söka sig till mindre attraktiva områden utanför stan, där hyrorna är lägre. Problemen sprider sig och slår mot sunda initiativ kring integration, utbildning, idrott och så vidare, fortsätter han.

Lokaler gapar tomma

Under flyktingkrisen 2015 blev Anna Sandberg Nilsson nedringd av företag som satt med lokaler, men inte hade råd att hyra ut. Bakgrunden var att Skatteverket sa att de inte fick hyra ut med moms till Migrationsverket. Företagen förlorade därmed avdragsrätten och var dessutom tvungna att jämka tillbaka, det vill säga återbetala tio år gammal investeringsmoms, vilket i vissa fall kunde röra momsen på hela kåkens byggnation.

– ”Vi kan inte hyra ut utan moms, utan tvingas låta lokalerna stå tomma”, sa företagen. Samtidigt meddelade Migrationsverket att de köpte in tält, berättar Anna Sandberg Nilsson.

Men det exemplet är bara början.

– På samma sätt har vi nu företag inom vård, skola och omsorg, och våra idrottsföreningar som det har skrivits en del om, säger hon.

Barnen tvingas ut på gatan

Riksidrottsförbundet rasar över att föreningar inte hittar lokaler, att de blir uppsagda från kontrakt och att barnen tvingas ”ut på gatan”. Samma sak gäller studieförbund och andra föreningar. Nyligen var Riksidrottsförbundet på Finansdepartementet för att sätta extra tryck på förändringar av momssystemet.

En privat förskola i Malmö är ett annat exempel. Förskolan försökte hitta lokaler i centrala Malmö och fick ett pris på 2500 per kvadratmeter. Men sedan kom fastighetsägaren på att de inte kunde lägga på moms eller göra avdrag, och då blev priset istället runt 7 000 kronor per kvadratmeter.

– Alla fall då fastighetsägaren inte kan lägga på moms på uthyrning av lokaler så hamnar man ju i ett besvärligt läge. Man tappar avdragsrätten för ingående moms och tvingas att återföra tio år gammal moms i delar när det gäller investeringar. Läget börjar bli riktigt, riktigt kritiskt, säger hon.

”När ska det ta slut?”

– Och vi konsumenter drabbas redan idag av dold moms. Om företagen inte får göra avdrag så kryddas priserna, och sammantaget handlar det om stora belopp, vi vet bara inte hur stora. Dessutom kan kostnaden bli momsad igen när de går vidare i ledet. Så vi konsumenter kan drabbas av dold moms, dold dubbelbeskattning och sämre tillgång till dagisplatser och idrottshallar när föreningar och förskolor inte kan få tag i lokaler, säger Anna Sandberg Nilsson.

Och nu kommer alltså nästa momssmäll – mot företag som har kontorslandskap och moderna aktivitetsbaserade arbetsplatser.

– När ska det ta slut. Frågan måste in på högsta politiska nivå, säger Anna Sandberg Nilsson.