DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Därför missförstår chefer yngre medarbetare

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

För att locka unga talanger krävs det en chef som är lyhörd till deras intressen. En studie gjord av Citrix i samarbete med Oxford Analytica visar till exempel att över hälften av medarbetare mellan 18 och 40 år säger sig enbart eller till största delen vilja jobba hemifrån, skriver tidningen Chef.

Endast 17 procent av de yngre medarbetarna anser att välbefinnandet är högst i det traditionella kontoret. Det kan jämföras med deras chefer, där motsvarande siffra är på 48 procent.

Studien visar också att chefer missförstår vad de unga medarbetarna söker på en arbetsplats. En vanlig uppfattning hos chefer är att de framförallt efterfrågar möjligheter till vidareutbildning och tillgång till ny teknik. Men Citrix undersökning visar att de framför allt är intresserade av trygghet i arbetslivet.

En annan studie, utförd av Academic Work, visar också att kontinuerlig feedback och frihet under ansvar är två saker som värderas högt hos unga medarbetare.

– De arbetsgivare som under det senaste året inte har ansträngt sig för att bli bättre på att ge kontinuerlig feedback och stöd till sina medarbetare kommer att halka efter de som verkligen tagit vara på tillfället för att lära sig och testa nya arbetssätt och metoder, säger Markus Åberg, strategisk rådgivare på Academic Work i ett pressmeddelande.

Chef: Därför missförstår chefer de yngre medarbetarna