DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Svantesson om 2024: Fler konkurser och fler arbetslösa

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en pressbriefing på måndagen där hon kommenterar det ekonomiska läget i Sverige. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Räkna med ännu fler konkurser och ett utsatt läge för regionerna. Det varnar finansminister Elisabeth Svantesson (M) inför 2024.

– Fler kommer att bli arbetslösa, säger hon.

Elisabeth Svantesson gläds åt att inflationen är på väg ned, men ser också en rad osäkerheter i den svenska ekonomin. Bland annat kring arbetsmarknaden.

— Vi har sett att antalet konkurser har ökat. Skillnaden jämfört med pandemin är att det nu är små företag med få anställda som drabbas, men bilden är att vi kommer att se fler konkurser även under 2024 och fler kommer att bli arbetslösa, säger hon på en pressträff.

Osäkerheter i omvärlden

Ytterligare en utmaning är läget för Sveriges regioner. Svantesson medger att de har det kämpigt.

– Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket, säger hon och fortsätter:

– Ser vi att lågkonjunkturen blir djupare så har vi ett handlingsutrymme.

Även om inflationen nu mattats av betänkligt finns även där en osäkerhet.

Finansministern nämner bland annat att energipriserna skulle kunna gå upp. Men också att Sverige kan komma att påverkas av internationella faktorer som till exempel fraktproblematik kopplat till Mellanöstern liksom att Europas största ekonomi – Tyskland – hackar betänkligt.

– Det är illavarslande för oss, Tyskland är en stor partner till oss och en utveckling vi inte rår över, säger hon.

Att den underliggande inflationen, som rensats för energipriserna, fortfarande är relativt hög (5,3 procent i december) är också ett problem enligt Elisabeth Svantesson.

– Det är ett orosmoment naturligtvis. Den är på väg ned, men är fortfarande hög. Och det är därför jag menar att den sista ronden mot inflationen inte är över, säger hon.

"Stora risker"

Det viktigaste inflationsmåttet enligt Svantesson är dock KPIF som Riksbanken tittar på. Det ligger på 2,3 procent, snuddande nära målet på 2,0 procent. Finansministern vill dock att det håller sig på låga nivåer ett tag innan hon vågar andas ut.

Hur många månader krävs för att du ska känna att nu är vi nära målet?

– Vi kommer allt närmare målet, men det finns stora risker fortfarande.

– Vi ska följa utvecklingen de närmaste månaderna men i grund och botten ser vi rätt trend, säger hon.

Tobias Österberg/TT

Johanna Ekström/TT