Brittisk strejkvåg utökas till järnvägen

Tågen står stilla och julpaket kommer inte fram. Storbritannien har drabbats av den värsta strejkvågen sedan 1980-talet. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Storbritannien (TT-AFP)

Tusentals järnvägsanställda i Storbritannien ansluter sig till andra strejkande grupper i landet. Befolkningen råds att enbart resa om det är absolut nödvändigt.

Strejken som bröt ut på tisdagen har utlysts av RMT, som samlar anställda inom transportsektorn. Resenärer kommer att mötas av strejkvakter och inställda resor under två 48-timmarsperioder veckan före jul.

RMT planerar dessutom nya strejker under juldagarna och i början av januari.

Medlemmarna sade i måndags nej till ett bud från arbetsgivarorganisationen Network Rail. Budet – på 5 procent retroaktivt för i år och 4 procent för 2023 – var kopplat till "förlusten av tusentals jobb" och mer obekväm arbetstid, enligt RMT.

Regeringen har bett fackförbundet att avlysa strejken. Budet var mer generöst än bud inom den privata sektorn, hävdar transportminister Mark Harper i ett debattinlägg i The Daily Telegraph på måndagen.

Storbritannien har drabbats av den värsta strejkvågen sedan 1980-talet, en våg som fått sin näring av stigande energi- och livsmedelspriser. Sjuksköterskor, postanställda och gränspersonal finns bland de strejkande.