Undersökning: Fler väljer svensk mat på julbordet

Julmat. En uppdukad julbuffé med saffranspäron, sallad, fläskstek, matjessill, skinka och bröd. Bild: Johan Nilsson/TT

Att maten är svenskproducerad är viktigast för svenskarna när julen ska planeras, enligt Livsmedelsföretagens årliga undersökning.

Undersökningen, som genomförts via Demoskop, visar även att hög kvalité på maten blir allt viktigare, medan prisfaktorn minskat i betydelse på senare tid.

– Det är extra glädjande att kvalitet ökar så mycket, för om det är något som utmärker svenska livsmedel så är det just kvalitet både vad gäller råvaror och förädling. Och varje gång man köper en svenskproducerad julskinka, julmust, julöl och lussebulle så är man med och stöttar svensk livsmedelsproduktion och livsmedelsberedskap, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar undersökningen att 25 procent planerar lägga mindre pengar på årets julbord, medan 11 procent kommer att lägga mer.

Pressmeddelande Livsmedelsföretagen: Det blir ett blågult julbord i år: Ursprung och kvalitet viktigare än pris för första gången sedan 2021