TULLKRIGET
Dousa: Trumps tullpaus kan förlängas
Ekonomi (TT)
Det rapporteras om ett första tecken på att USA vill förhandla om en tulluppgörelse med EU. Men enligt Sveriges handelsminister Benjamin Dousa (M) är risken stor att förhandlingarna inte hinner klart till juli – då president Donald Trumps 90 dagars tullpaus löper ut.
– Jag tror att pausen mycket väl kan förlängas, säger han.
Trumpregeringen har med ett brev till EU visat tecken på att USA vill förhandla om en uppgörelse för att undvika ett handelskrig, rapporterar nyhetssajten Politico med hänvisning till EU-diplomater.
Brevet är den första inviten från USA sedan tullpausen för en dryg månad sedan – efter vårens historiska tullchock.
– Vi ser element av de-eskalering från den amerikanska sidan, säger EU-ordförandelandet Polens biträdande ekonomiminister Michal Baranowski.
– Förhandlingar börjar ta fart, tillägger han.
"Myrsteg"
Uppgifterna om brevet och Baranowskis uttalande kommer inför ett möte i Bryssel mellan EU:s handelsministrar på torsdagen, där bland annat Benjamin Dousa deltar.
– Myrsteg, säger Dousa om Trumpregeringens uppgörelse om nya tullar tillsammans med undantag med Storbritannien förra veckan och helgens besked om tullpaus mellan Kina och USA.
– Det är myrsteg i rätt riktning – både med Storbritannien och Kina – men med Europa har man inte alls kommit lika långt fram. Så de närmaste veckorna tror jag inte man kan vänta sig något form av avtal mellan EU och USA – tyvärr, tillägger han.
Han tror att EU i slutändan kommer att kunna pressa Donald Trump betydligt hårdare än britterna.
– Om det är vad som väntar Europa så kan USA förvänta sig att vi går fram med motåtgärder. Det är långt ifrån ett frihandelsavtal. Jag är inte ens säker på att jag skulle kalla det ett handelsavtal överhuvudtaget, säger han om britternas uppgörelse förra veckan.
"Vi vill inte skjuta oss själva i foten"
EU-kommissionen har inför torsdagens ministermöte i Bryssel om frågorna, där Dousa deltar, presenterat en lista på motåtgärder som EU kan införa mot USA om det inte går att göra upp. Det handlar om tullar på USA-varor för 95 miljarder euro samt nya EU-restriktioner för export till USA av vissa stålprodukter och kemikalier.
– Vi kommer att analysera det mycket noga, just för att säkerställa svenska jobb och svensk ekonomi. För vi vill inte skjuta oss själva i foten nu. Vi vill sätta press på USA, men vi vill inte att det här skadar Europas och Sveriges konkurrenskraft, säger Dousa.
Motåtgärderna är just nu ute på en avstämningsrunda hos medlemsländerna, som ska avslutas i början av juni.
Joakim Goksör/TT
Fakta
I Trumpregeringens tullchock mot så gott som hela världen den 2 april infördes 20-procentiga tullar mot EU. En vecka senare meddelade Trump att de skulle halveras till 10 procent i 90 dagar för att se om EU och USA kan göra upp i handelsfrågorna.
Vid sidan av dessa tullar – som gäller alla varor från EU – har Trump även infört tullar på metaller, bilar och bildelar på 25 procent för hela världen, inklusive EU-länder som Sverige. Det har även framförts hot om nya USA-tullar på bland annat läkemedel, halvledare, flygplan och film.
EU har under drygt fem veckor försökt locka USA till förhandlingsbordet med eftergifter och regelförändringar för att gynna amerikanska intressen, samt en nysatsning på att gemensamt motarbeta kinesisk överproduktion.
Men trots tre möten mellan EU:s handelskommissionär Maros Sefcovic och USA:s handelsrepresentant Jamieson Greer har inget hänt. En EU-diplomat uppger att det än så länge verkar saknas mandat att förhandla med EU från Donald Trump.