DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Höga kostnader slår hårt mot bostadsbyggandet

Byggkostnaderna skenar, konstaterar SBAB i en rapport. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Bostäder (TT)

Byggkostnaderna har på tre år ökat med över 30 procent. Det bidrar till kompakt mörker för bostadsbyggandet, enligt en ny indexrapport.

Samtidigt som byggkostnaderna skenar råder också ett dystert försäljningsläge för nya bostäder, konstaterar SBAB Booli Housing Market Index (HMI) i sin redovisning av utfallet för fjärde kvartalet 2023. Den genomsnittliga försäljningstiden för de bostäder som ändå säljs ligger på över ett år, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Den höga inflationen och de markant högre räntorna har slagit hårt mot den köpkraftbaserade efterfrågan på nya bostäder.

"Rasande försäljning har fått bostadsbyggarna att dra i handbromsen. Trots nedgången i efterfrågan ser vi nu att nedgången i bostadsbyggandet är så stor att det på många håll överstiger minskningen i efterfrågan", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i pressmeddelandet.

Han tror att det kommer att ta tid innan det sker en större uppgång i försäljningen av nya bostäder och bostadsbyggandet växlar upp igen. Det är dock inte helt nattsvart.

"Fortsatt sjunkande inflation och förväntningar om kommande räntesänkningar är ändå en liten ljusglimt, liksom att bygginflationen har fortsatt att falla", säger Boije.