RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Nya dystra siffran: priserna fortsätter rusa

De svenska pengarna blir mindre värda. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Räkna med ännu högre prisökningar. Och toppen nås först i början av nästa år, spår bedömare inför den heta svenska inflationssiffran som släpps klockan åtta på morgonen.

Senare på dagen kommer USA-siffran som avgör börsutvecklingen.

Den samlade bedömningen från ekonomkåren är att USA:s inflation kan ha passerat toppen, medan den svenska prisökningstakten fortfarande är på väg upp.

– Toppen ligger i början av nästa år. Det kommer att bli tufft, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Enligt Bloombergs prognossammanställning väntas den svenska inflationen, enligt Riksbankens mått KPIF, ha stigit till 9,4 procent i september, från 9,0 procent i augusti.

Agera kraftfullt

Om det blir ännu högre väntar än en svettigare räntenota framöver.

– Det kommer indikera att Riksbanken behöver agera mer kraftfullt, säger Mattias Persson.

Tyvärr tror han inte att ett lindrigare utfall i septemberstatistiken i motsvarande mån gör att Riksbanken bromsar räntehöjningarna från den nuvarande annonserade takten. Han pekar bland annat på den rekordsvaga kronan som driver upp inflationen ytterligare.

Några timmar senare, klockan 14.30, släpps de officiella prissiffrorna från USA. De är minst lika viktiga för den ekonomiska utvecklingen, även ur svenskt perspektiv.

Kanske toppat i USA

Prisökningstakten i USA spås ha fallit från 8,3 till 8,1 procent.

– Vi har nog sett inflationstoppen i USA, även om man får vara ödmjuk inför den bedömningen, säger Persson.

Vad den amerikanska centralbanken gör med styrräntan spelar stor roll för bland annat börsutvecklingen. En högre inflation än väntat kan få Federal Reserve att trycka hårdare på räntehöjarknappen – med förmodat ännu större aktiekursförluster som följd.

Men det påverkar också den svenska inflationen. En högre inflation/ränta i USA lyfter dollarn och pressar den svenska kronan och drar upp den svenska inflationen ytterligare.

– Vi har en rekordsvag krona, det hjälper inte i den här utmanande bilden vi har, säger Swedbanks chefsekonom.

Olle Lindström/TT

Fakta

I nuläget ligger Riksbankens styrränta på 1,75 procent efter höjningen med en procentenhet vid senaste mötet i september. I början av året fram till maj var räntan noll.

Vid räntebeskedet förra månaden skissade Riksbanken fortsatta höjningar kommande halvår där styrräntan toppar en bit över 2,50 procent nästa år.

Källa: Riksbanken