DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Nu tror hushållen på ljusare tider

Mer än var femte hushåll tror att den egna ekonomin blir bättre nästa år. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg/TT

Ekonomi (TT)

Fler hushåll tror på ljusare tider – i alla fall vad gäller den egna ekonomin. Men samtidigt säger många att de kommer att hålla hårt i plånboken.

Mer än vart femte hushåll tror att den egna ekonomin kommer att förbättras under 2024, enligt en undersökning från Swedbank. Det är fler än förra året, när drygt vart sjätte hushåll trodde på bättre ekonomi.

Att Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad vid det senaste räntebeskedet bidrar till större optimism, tror Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Riksbankens besked och att inflationstakten sjunker är glädjande. För det innebär ju att också bankerna har möjlighet att sänka sina räntor. Och eftersom boendet är den enskilt största utgiften för de flesta hushåll så har boräntorna en väldigt stor betydelse för hushållens konsumtion.

Fler tror på stigande bopriser

En betydligt större optimism bland svenskarna kring den ekonomiska utvecklingen jämfört med samma tid förra året märks också av i Handelsbankens nya Sifo-undersökning. För ett år sedan trodde sex av tio att man skulle få mindre pengar i plånboken under de följande 12 månaderna, men nu har den siffran halverats.

En större andel av svenskarna tror även på stigande bostadspriser nu jämfört med i fjol. 36 procent tror att bostadspriserna kommer att ha ökat i värde om 12 månader, jämfört med bara 21 procent 2022.

Synen på den svenska ekonomins utveckling överlag är däremot fortsatt återhållsam, om än lite positivare jämfört med i fjol. Då trodde 60 procent att svensk ekonomi skulle försämras under det följande året. I år är motsvarande siffra 38 procent.

Vill dra in på klädköp

Trots att fler hushåll tror på en förbättrad privatekonomi under det kommande året vill många ändå minska på utgifter som småköp, kläder, skor, väskor och restaurangbesök under 2024, enligt Swedbanks undersökning där drygt 3 000 personer mellan 18–79 år tillfrågats.

– Hushållen har det fortsatt tufft, eftersom kostnadsläget fortfarande är högt. Det är därför man håller hårt i plånboken, säger Arques.

Sparande och nöjesresor står på listan över sådant som hushållen vill prioritera under nästa år.

– Är det någonting som hushållen har lärt sig under till exempel pandemin och efter att kriget i Ukraina bröt ut, så är det vikten av att ha en sparbuffert. Tyvärr är det många familjer som har behövt ta av sitt sparande under året för att köpa mat, vilket också framgår av vår undersökning.

Resor prioriterat

Att resor ligger högt på önskelistan tror Arturo Arques beror på att det är en kontrast till den senaste tidens spartider.

– Hushållen har fått dra igen på väldigt mycket, och det man vill prioritera i stället för prylar är upplevelser. Att gå på konsert eller resor och annat, det är något som tillfredsställer sinne och själ. Och när man nu tvingas dra åt svångremmen så kommer man märka att det är viktigare än prylar.

Annika Andersson/TT

Fakta

23 procent av hushållen tror att den egna ekonomin blir bättre 2024, och hälften tror att den kommer att vara oförändrad.

Småköp, kläder, skor, väskor, restaurangbesök och uteliv är exempel på utgifter som hushållen vill minska på under 2024. Sparande och nöjesresor är något som hushållen vill prioritera.

Bland de hushåll som planerar att lägga mindre pengar på jul- och nyårsfirande vill 22 procent lägga mer pengar på sparande nästa år. Motsvarande andel bland de som planerar att lägga mer pengar på jul- och nyårsfirandet är 25 procent.

Trots skillnader i ekonomi prioriterar de flesta hushåll hobby, fritidsaktiviteter, nöjesresor och hotellvistelser.

Undersökningen genomfördes av Kantar Media (Sifopanelen) på uppdrag av Swedbank och sparbankerna under perioden 24 november till första december 2023. 3 031 personer i åldrarna 18 till 79 år deltog.

Källa: Swedbank