TYSKLANDS EKONOMI

Tysklands nya regering klar

Olaf Scholz, som väntas bli Tysklands nästa förbundskansler, inför presentationen av koaltitionsavtalet. Bild: Michael Kappeler/AP/TT

Tyskland (TT)

Tysklands nya regering framträdde för första gången sedan man slutgiltigt enats om ett regeringsunderlag.

Blivande förbundskanslern, socialdemokraten Olaf Scholz, inledde med en varning om coronapandemins nya spridning.

Scholz framträdde på en första presskonferens strax efter klockan 15 på onsdagen i Berlin. Därmed stod det klart att trepartiregeringen är redo att ta över, och att Socialdemokraterna (SDP), liberala FDP och miljöpartiet De gröna har kunnat enas om ett regeringsunderlag.

Den blivande förbundskanslern inledde med en varning om det förvärrade läget med coronapandemin i Tyskland för att sedan gå in på satsningar för miljöförbättringar, såsom att kol som energikälla ska fasas ut till 2030.

Sedan talade De grönas Robert Habeck, en av två partiledare.

– Jag ska vara ärlig, det har varit ganska ansträngande tidvis, sade han om regeringsförhandlingarna.

Därpå följde den tredje parten i regeringsformationen, FDP:s partiledare Christian Lindner, som underströk vikten av att driva processen om ökad digitalisering "för att modernisera Tyskland."

– Våra förhandlingar har varit diskreta, för att komma ifrån den politiska kultur som präglat debatten i Tyskland, sade Lindner.

Lindner finansminister

De rödgrönas löften om höjd lägstalön och omfattande klimatsatsningar har stått mot FDP:s krav på att skatterna inte ska höjas och att staten inte heller ska öka sina skulder. Resultatet av förhandlingarna ska nu presenteras, tillsammans med vilket parti som får tillsätta vilka ministerposter.

Enligt samstämmiga uppgifter i flera medier blir FDP-ledaren Lindner, som väntat, finansminister. Utrikesministerposten får De grönas Annalena Baerbock, medan hennes parhäst Robert Habeck får leda ett nytt "superdepartement" med ansvar för närings-, klimat- och energipolitiken.

Socialdemokraterna uppges, utöver kanslerposten, bland annat få inrikes- och försvarsministerposterna samt ett helt nytt departement för byggnation och bostäder.

Vissa knutar, som delar av klimatpolitiken, ska ha lösts upp så sent som i går.

Slår inte Kohls rekord

Koalitionsavtalet innehåller enligt public service-bolaget ARD en "massiv" satsning på utbyggnad av förnyelsebara energislag – år 2030 ska vind- och solkraft stå för 80 procent av den totala förbrukningen, och var tredje bil vara helt eldriven. Kort därpå väntas bilar med förbränningsmotor förbjudas helt, något som går stick i stäv med den antiförbudslinje FDP har drivit.

Kolet ska enligt avtalet också fasas ut till 2030, åtta år tidigare än nuvarande plan.

Lyckas Scholz bli installerad som kansler omkring Nikolausdagen den 6 december, som det är tal om, går Merkel med några dagars marginal bet på att kunna kalla sig Tysklands längst sittande förbundskansler någonsin – ett rekord som i dag innehas av återföreningskanslern Helmut Kohl.

Innan Scholz kan väljas måste dock koalitionspartierna var för sig ge grönt ljus åt uppgörelsen. I SPD:s och FDP:s fall på partistämmor, i De grönas fall genom en digital medlemsomröstning.

Pontus Ahlkvist/TT

Grim Berglund/TT

Första framträdandet med Tysklands nya regeringskoalition. Från vänster Christian Lindner (FDP), Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock och Robert Habeck (De görna). Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Så många mandat får nya regeringen i förbundsdagen. Bild: Anders Humlebo

Fakta

Tyska förbundsdagsvalet ägde rum 26 september.

Resultatet ansågs svårtolkat, men Socialdemokraterna (SPD) blev största parti, och inledde i början av oktober samtal med miljöpartiet De gröna och liberala FDP, som sakpolitiskt står betydligt närmare Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU.

Allt tyder nu på att SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz löser av Merkel som förbundskansler, troligen i början av december. CDU/CSU får därmed gå i opposition.