DEN AKUTA ELKRISEN

Staten tar halva notan för rusande elpriser

Jag tar halva notan, säger Norges statsminister. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Norge (TT)

Om elpriserna fortsätter att rusa i Norge i vinter tar staten halva notan, meddelar regeringen.

– Från och med nästa strömräkning får hushållen ett avdrag. Staten tar hälften av räkningen vad gäller det som överstiger ett spotpris på 70 öre per kilowattimme, säger statsminister Jonas Gahr Støre (AP) på en presskonferens i Oslo.

Åtgärden ska gälla från och med december till och med mars. Norrmännen ersätts för upp till 5 000 kilowattimmar per månad – långt över de allra flestas normala förbrukning.

– När det går över 70 öre är det extraordinärt. Och då säger staten: Samhället, vi alla, tar halva räkningen. Det bör ge en god trygghet till folk.

Enligt nyhetsbyrån NTB beräknas åtgärden kosta statskassan ungefär 5 miljarder kronor.

Norges elproduktion består nästan uteslutande av vattenkraft. Men landets nät är hopkopplat med både Sverige, Storbritannien och kontinenten. Norge drabbas därför också av de vilda prissvängningar som uppstått i stora delar av Europa den senaste tiden.

Orsaken är bland annat spänningar med Ryssland, som många europeiska länder förlitar sig till när det gäller leverans av fossila bränslen. Norge har ju egen olja, men dras alltså ändå med i priskarusellen, och energiminister Marte Mjøs Persen (AP) säger att hushållen bör vara beredda på en säsong som inte är som andra vad gäller elräkningarna.

– Men med detta säkrande paket får vanligt folk i hela Norge en god hjälp i att hantera den väldigt speciella situation vi befinner oss i denna vinter, säger hon enligt NTB.

Henrik Samuelsson/TT