CORONARESTRIKTIONERNA

Ovaccinerade och otestade stängs av utan lön

Från och med den 2 augusti måste sjukvårdsanställda i staden New York vara vaccinerade mot covid-19 eller låta testa sig en gång i veckan annars stängs de av från sitt arbete utan lön. Arkivbild. Bild: Emily Leshner/AP/TT

USA (TT-Reuters)

Som en del i en nationell strategi för att bekämpa den mycket smittsamma deltavarianten av coronaviruset har staden New York beslutat att införa krav på att personal inom stadens sjukvårdsinrättningar måste vara vaccinerade eller låta sig testas.

Policyn kommer att träda i kraft den 2 augusti, meddelar stadens borgmästare Bill de Blasio och förklarar att den som vägrar låta sig vaccineras eller testas kommer att stängas av från sitt arbete och då inte få någon lön.

– På grund av deltavariantens ökning kan valet mellan att bli smittad eller att bli vaccinerad innebära skillnaden mellan liv och död, säger New Yorks högsta sjukvårdsansvarige Dave Chokshi.

Av New Yorks mer än 42 000 anställda i staden offentliga sjukvårdsinrättningar bedöms cirka 60 procent vara vaccinerade.

Flera andra sjukhus och städer i USA har vidtagit liknande åtgärder för sin sjukvårdspersonal.

I förra veckan uppgav det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC att 97 procent av dem som för närvarande läggs in på sjukhus med covid-19 i landet är ovaccinerade.