STORMAKTEN KINA

Kina och Salomonöarna ingår pakt

Kinas premiärminister Li Keqiang med Salomonöarnas Manasseh Sogavare i Peking 2019. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

Salomonöarna (TT)

Stillahavsnationen Salomonöarna och Kina är överens om att ingå en säkerhetspakt. Flera länder oroas över det växande kinesiska inflytandet i regionen.

Enligt Wang Wenbin vid Kinas utrikesdepartement ska Kina hjälpa till att bibehålla samhällsordningen, assistera vid naturkatastrofer och hjälpa till med den nationella säkerheten, enligt Australiska ABC, som också fått pakten bekräftad från Salomonöarna.

USA, Nya Zeeland och Australien oroas över avtalet, som kan innebära att Kina på ögruppens begäran kan skicka styrkor dit.

Stort intresse

"Vi är oroade över bristen på transparens med vilken detta avtal har utvecklats, och noterar dess potential att undergräva stabiliteten i vår region", säger Australiens minister för Stillahavsregionen, Zed Seselja och utrikesministern Marise Payne i ett gemensamt uttalande, enligt The Guardian.

Avtalet följer ett mönster av att Kina erbjuder "skumma" och vaga avtal med bristande dialog och samråd i regionen, som nu även omfattar säkerhetsfrågor, kommenterar en högt uppsatt tjänsteman för USA:s utrikesdepartement till AFP.

Det kinesiska intresset för Salomonöarna, som har cirka 700 000 invånare, har fått flera länder att reagera. Zed Seselja reste nyligen till ögruppen för att förmå landet att skippa pakten med Kina. Vita huset väntas skicka sin representant Kurt Campbell till landet inom kort, och enligt ABC:s källor pressades avtalet igenom innan hans ankomst.

Utkast läckte

Ett utkast till avtalet läckte för några veckor sedan. Det ledde till spekulationer om att Kina skulle kunna få bygga en militärbas i Salomonöarna, vilket önationen gick ut och förnekade.

– Det rapporterade undertecknandet ändrar inte vår oro, säger tjänstemannen vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Kina kallar pakten för öppen, transparent och inkluderande, och påstår att den inte är riktad mot tredje part.

Salomonöarna skakades nyligen av oroligheter och dödliga upplopp i huvudstaden Honiara. Australien tillhörde de länder som snabbt skickade militär och polis för att hjälpa regeringen att återställa ordningen.