KRIGET I UKRAINA

Expert: Ryssland har blivit Kinas ”problembarn”

Bild: Alexei Druzhinin

Kina återstår som Rysslands enda "ekonomiska vän" efter ekonomiska sanktioner från väst. Oavsett vilket ställning Kina tar kommer den vara rent strategisk, säger nationalekonomen och Kina-veteranen Christer Ljungwall till DN. Även Indien har en svår balansakt framför sig.

Trots att Ryssland har mycket som Kina behöver, som olja, naturgas, mineraler och skog, kommer Kinas ställning till kriget att vara strikt matematiskt. Det finns inga känslor inblandade. Det finns heller ingen en vänskap med Putin som behöver vårdas. Det säger nationalekonomen Christer Ljungwall, som spenderat de senaste 16 åren i Kina där han forskat och undervisat vid Pekings universitet.

Enligt honom har Kina litet att vinna på att stå på Rysslands sida.

– De (Ryssland och Kina reds. anm.) uttrycker sig i termer av bästa vänner men det som håller länderna samman är den gemensamma anti-USA-agendan. Bortsett från det finns inget annat långsiktigt mål, säger han.

Ett exempel. I takt med att väst har besvarat den ryska invasionen av Ukraina med att utesluta Ryssland från internationella betalsystemet Swift, har det spekulerats i att Putin kan vända sig till en kinesisk variant som substitut, kallad CIPS (Cross-Border Interbank Payment System).

Men sannolikheten för detta är liten menar Christer Ljungwall, eftersom det skulle leda till att väst inför sanktioner mot Kina vilket kan ge oanade konsekvenser för landets finansiella stabilitet.

Kina har också täta förbindelser Ukraina där man vill att landet ska vara en bro till Europa. Det är också en riskfaktor i det pågående maktspelet.

– Kina kommer inte att spela bort vad som har uppnåtts genom att välja bort övriga världen och isolera sig med Ryssland. Ryssland är ett problembarn för Kina, säger Christer Ljungwall.

Även Indien befinner sig i ett dilemma om de ska stötta Ryssland, skriver bland annat Henrik Chetan Aspengren, forskare, Utrikespolitiska Institutet (UI) på Folk och Försvars hemsida.

Å ena sidan kan en förbindelse med Ryssland bidra till att balansera rivalen Kinas militära närvaro i närområdet och stötta samarbete inom sektorer som militärteknologi, kärnenergi och rymdområdena. Å andra sidan kan ett närmande till väst öppna för stöd från internationella utvecklingsbanker, frihandelsavtal med EU och även vidga viktiga militära samarbeten med USA.

DN: Vilka är Putins vänner efter ekonomiska kaoset?

Folk och Försvar: Indiens dilemma efter Rysslands invasion av Ukraina: En balansakt med hög politisk insats