STORMAKTEN KINA

EU vill ha starkare muskler mot Kina

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivfoto. Bild: Yves Herman/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Skärpt kontroll är att vänta när utlandsstöttade bolag ska satsa inom EU. ”Öppenhet kräver rättvisa”, manar konkurrenskommissionären när nya ekonomiska muskler föreslås – främst med tanke på Kina.

Även om Kina inte nämns specifikt i onsdagens förslag är det tydligt att bjässen i öst är den som främst oroar i Bryssel.

Investeringar och satsningar från statskontrollerade jättebolag i Kina har väckt både ekonomiska och säkerhetsmässiga farhågor. En del av det hoppas nu kommissionen kunna möta med sina åtgärder för att hantera "snedvridningar orsakade av utländska subventioner".

"Öppenheten inom den inre marknaden är vår största tillgång. Men öppenheten kräver rättvisa", säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

"I de här utmanande tiderna är det ännu viktigare att se till att vi har jämbördiga regler för att stötta återhämtningen i EU:s ekonomi", säger danskan.

Det som nu föreslås är bland annat att ge EU-kommissionen ökad makt att kunna stoppa satsningar där statsstöttade bolag från områden utanför EU är inblandade. Förhandsgranskning ska krävas om det rör ett företag med en omsättning på minst 500 miljoner euro, med en utländsk ekonomisk insats på minst 50 miljoner, samt även när det gäller offentliga upphandlingar till ett värde av minst 250 miljoner euro.

Även för mindre satsningar och upphandlingar vill kommissionen ha möjlighet att dra igång utredningar för att granska att inte konkurrensen blir snedvriden.

– Vi kommer att kunna bötfälla företag om de inte samarbetar, varnar Vestager på en presskonferens i Bryssel.

Parallellt presenteras även en uppdaterad industristrategi för EU, där kommissionen pekar på en lång rad produkter där EU är beroende av andra för produktion eller råvaror.

Wiktor Nummelin/TT