DET SVENSKA LANTBRUKET

EU överens om jordbruksreform

En traktor vid gränsen mellan Tjeckien och Polen. Efter många års förhandlingar är en kompromiss nådd om nästa reform av EU:s jordbrukspolitik. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Den långa striden om hur EU:s jordbrukspolitik ska fungera framöver är över. En överenskommelse har nåtts efter intensiva förhandlingar. "Den är inte perfekt, men ett stort steg i rätt riktning" kommenterar kommissionens vicepresident Frans Timmermans.

"Jag är otroligt nöjd över att kunna tillkännage att vi klarat det! Ur vissa avseenden skulle vi ha kunnat hoppas på ett annat resultat men i det stora hela tycker jag att vi kan vara nöjda med den överenskommelse vi nått", skriver EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski på Twitter under fredagseftermiddagen.

Bland annat är EU-länderna och EU-parlamentet överens om att minst 20 procent av direktstödet till jordbrukarna ska läggas på miljövänliga insatser under år 2023 och 2024 och sedan öka till minst 25 procent mellan 2025 och 2027.

Förhandlat hela våren

"Dagens överenskommelse inleder ett skifte mot en grönare och mer rättvis gemensam jordbrukspolicy", skriver EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans på Twitter. "Det är inte perfekt, men ett stort steg åt rätt håll" fortsätter han.

Intensiva förhandlingar har pågått under hela våren. Förhoppningen är nu att en definitiv uppgörelse kan godkännas när EU-ländernas jordbruksministrar samlas i Luxemburg på måndag.

"I min bok hade jag gärna sett mer, men oavsett så ger det lantbrukare pengar för det viktiga miljö- och klimatarbete de redan gör, samt sporrar dem att prioritera det ännu mer", kommenterar svenska EU-parlamentsledamoten Emma Wiesner (C).

Kritiseras av vissa

Miljöorganisationen Greenpeace är dock kritisk.

"När det gäller jordbruket lyssnar inte EU på vetenskapen, småjordbrukare eller ens sina egna revisorer utan levererar en politik som bara gynnar stora markägare och de största", säger Marco Contiero från Greenpeace i ett uttalande.

Wiktor Nummelin/TT

Sophie Tanha/TT

Fakta

EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är ett av unionens äldsta politikområden. Grunderna lades i Romfördraget 1957.

I dag delas CAP in i två pelare. Drygt 70 procent består av direktstöd baserat på antal hektar mark eller kreatur. Resten är andra typer av jordbruksstöd, exempelvis projektstöd, miljöersättningar och ersättningar för ekologisk produktion. Totalt går omkring 30 procent av EU:s budget till jordbrukspolitiken.

Den senaste reformen av systemet lades fram i juni 2018 av EU-kommissionen. Utdraget förhandlande har dock lett till att genomförandet redan skjutits upp till 2023, om slutlig enighet kan nås.