DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Erdogan fortsätter bromsa Sveriges Natointräde

Pressträffen med de två regeringscheferna hölls i presidentpalatset i Ankara. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (Ankara, TT:s utsända)

Turkiets president tonar ned betydelsen av utlämningar för att Sverige ska bli Natomedlem. Samtidigt säger Recep Tayyip Erdogan att Sverige behöver bli tydligare i att bekämpa terrorister på svensk mark för att vetot ska släppas.

Regeringscheferna träffades under pompa och ståt i presidentpalatset i Ankara. Efter ett möte öga mot öga höll statsminister Ulf Kristersson (M) och Recep Tayyip Erdogan en gemensam pressträff med turkiska och svenska flaggor som fond.

– I vår diskussion så var målet att se Sveriges attityd i kampen mot terrorism. Och dessa siffror, 30, 70 eller 100, de är separata och diskutabla frågor, sade presidenten på en fråga från TT:s utsände om de utlämningar som Turkiet tidigare tryckt så hårt på.

Det var i samband med att Sverige, Finland och Turkiet i somras undertecknade ett samförståndsavtal som Erdogan helt plötsligt på en pressträff utbrast att Sverige lovat att lämna ut 73 personer som en del i Natoprocessen.

Nu trycker han snarare på Sveriges kamp mot terrorism och nämner de kurdiska och av Turkiet terrorstämplad organisationerna PKK, YPG, PYD och Gülenrörelsen. Samtidigt nämnde nu presidenten en specifik person och sade att det är av största vikt att denna "terrorist" utlämnas till Turkiet.

Erdogan tog upp länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna dit "terrorister" flytt.

– Jag är ganska säker på att min kära vän Kristersson förstår mig i den här frågan nu.

Tusentals döda

Om Sverige vill gå med i Nato för sin egen säkerhet då måste Sverige gör allt för att hjälpa Turkiet med sin. 40 000 medborgare har dödats av terrorister, sade Erdogan.

– Vilken är Natos viktigaste uppgift? Det är kampen mot terrorismen. Det har gått 70 år sedan vi blev medlemmar i Nato och där har vi alltid kämpat mot detta.

– I både Sverige och Finland ser vi de här terroristerna med tyg i händerna som representerar terrorister. När mina medborgare ser det här så frågar de oss, ser ni inte det här? Allt är på tv.

På pressträffen sade Erdogan också att Natofrågan handlar om politik och vävde in det turkiska presidentvalet nästa sommar. Då vill människor se "stora framgångar" i kampen mot terrorism, enligt presidenten.

Mötet mellan de två ledarna inleddes med att Erdogan kom ut ur sitt väldiga palats, gick fram på en blå matta kantad av militärer och tog emot Ulf Kristersson under en liten pagod. Nationalsångerna spelades och salut sköts.

De båda stegade fram och stannade vid en mikrofon där Kristersson ropade "Merhaba askar!", eller "Hej soldater!" och fick ett rungande svar tillbaka.

Detta var första det mötet mellan Sverige och Turkiet på så hög nivå sedan 2009.

"Kan jobba närmare"

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarade att Sverige kommer att leva upp till alla åtaganden i trepartsavtalet.

– Vi kan jobba närmare varandra. Jag tror att vi kan göra mer för att våra länder och regioner ska vara säkrare tillsammans.

Kristersson säger att Sverige har uppfyllt mycket i avtalet med Turkiet och att man är mitt uppe i att uppfylla andra delar. Han lovar ny terrorlagstiftning i Sverige till årsskiftet.

– Mitt budskap har varit tydligt: Sverige förstår att Turkiet har var inblandat i en lång och blodig strid mot PKK-terrorism, och att tusentals turkar har fallit offer för detta.

Kristersson underströk också att Sverige, EU och USA klassar PKK som en terrororganisation.

Att gå med i Nato är av största vikt för Sverige och Finland med anledning av det försämrade säkerhetsläget och Rysslands invasion av Ukraina, uppger statsministern.

– Men vi förstår också att ett Natomedlemskap innebär skyldigheter mot andra allierade, inklusive till Turkiet. Sverige lovar att bidra till säkerheten för alla Natos medlemmar, säger han.

Men inte heller dagens samtal ledde fram till en tidsram för ett eventuellt turkiskt godkännande.

På en pressträff efteråt med svenska journalister sade Kristersson att det inte finns något datum för när Turkiet kan släppa sitt veto. Han vill inte tolka presidentens uttalande om att Turkiet håller val i juni och juli nästa år.

– Det finns inget datum. Men Turkiet är medvetna om att Sverige och de 28 länder som ratificerat avtalet vill att det ska gå snabbt.

– Vi hoppas på större framgång till nästa möte i Stockholm i slutet av månaden, säger Erdogan utan att gå in på något datum.

Sätter stopp

Vad gäller vapenexport, som tidigare varit en fråga som Turkiet sagt att Sverige måste ta uti med, uppger president Erdogan att Sverige har tagit viktiga steg.

Under samtalet med presidenten fick Kristersson också förtydliga att utlämningsbeslut inte är politiska utan ytterst beslut som fattas av Högsta domstolen.

– Det har jag varit väldigt tydlig med. Svensk lag gäller, säger han.

Rättad: I tidigare version av texten fick Kristersson fel titel.

Niklas Svahn/TT

Andreas Sjölin/TT

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) pratar med journalister efter en gemensam pressträff med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta

YPG har länge varit Natos och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien och har också tidigare stöttats av Sverige.

Den nya regeringen har dock valt att gå närmare Turkiets linje. Turkiet betraktar den kurdiska väpnade milisen YPG samt dess politiska gren PYD som terrorister.

Turkiet har krävt att Sverige tar avstånd från organisationerna samt utlämnar ett antal kurder, för att ratificera Sveriges Natoansökan.

Enligt Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är avsikten att inte ha ett nära samröre med organisationerna, men "dörren kan hållas öppen" i rent humanitära frågor.