Brittisk industri: Lätta på immigrationsregler

Det är brist på lastbilschaufförer i Storbritannien, men det är svårt att få in utländsk arbetskraft till landet. Bilden föreställer hamnen i Dover. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Arbete (TT-Reuters)

Storbritannien måste lätta på sina nya immigrationsregler och tillåta fler utlandsarbetare att komma in i landet, tycker arbetsgivarorganisationen Confederation of British Industry (CBI).

Företag har sedan pandemirestriktionerna lättades tidigare i år i ökad utsträckning beklagat sig över bristen på arbetskraft, bland annat inom logistik och livsmedelsindustrin.

Bristen på lastbilschaufförer har exempelvis fått en del arbetsgivare att erbjuda bonusar på flera tusen pund till anställda.

– Regeringen utlovade ett immigrationssystem som skulle fokusera på yrkeskunskaper med behov, snarare än obegränsad tillgång till utländsk arbetskraft. Ändå har vi här en uppenbar korttidsefterfrågan, men ett system som inte verkar kunna svara upp mot den, säger CBI:s generaldirektör Tony Danker.

CBI uppmanar regeringen att låta fler yrken – som slaktare, murare och förare – klassas som bristyrken, vilket tillåter lättade visumregler. Regeringen har i sin tur svarat med att uppmana arbetsgivare att erbjuda yrkesutbildningar till britter för att fylla hålen, vilket CBI i sin tur säger kan ta uppemot två år.