DEBATTEN OM MINIMILÖNER

Heta känslor om det sociala i EU

I kongresscentret Alfandega håller EU:s stats- och regeringschefer sitt sociala toppmöte. Bild: Wiktor Nummelin/TT

EU (TT:s korrespondent)

Alldeles för lite – eller alldeles för mycket? EU:s insatser för arbetsmarknaden och social trygghet väcker heta känslor när medlemsländerna samlas till toppmöte i Porto. Regeringen försöker stå på dubbla sidor i striden.

Från de europeiska fackföreningarnas takorganisation Etuc är budskapet solklart.

EU:s så kallade sociala pelare, med principer om vad som borde eftersträvas för allt mellan löner och pensioner till barndagvård och arbetsvillkor, måste landa i konkreta lagförslag, manar generalsekreterare Luca Visentini på plats i Portugal.

– Lagstiftning och pengar är det enda som verkligen skapar skillnad. Allt annat är bara blah, blah, sade Visentini i ett tal inför fredagens toppmöte.

Minimilöner

Men alla håller inte med.

För statsminister Stefan Löfven (S) – som ändå är en av initiativtagarna till att EU över huvud taget skaffat sig en social pelare – är lagstiftning inte den rätta vägen att gå. Bättre i stället med gemensamma målsättningar, uppmuntran och samarbeten – precis det som Visentini kallar för blah.

Ett praktexempel är den pågående striden om minimilöner, där EU-kommissionen lagt fram ett konkret lagförslag.

Fel sätt, tycker Sverige.

– Vi har full förståelse för och tycker att människor i andra länder ska ha sjysta löner. Det tjänar också svenska företag på. Men det ska göras utifrån de olika ländernas system och strukturer och förutsättningar. Vi har vår kollektivavtalsmodell och den ska inte hotas, säger Löfven i en TT-intervju inför toppmötet.

Kritisk opposition

Än mer kritiska röster hörs från oppositionen, som dessutom anklagar regeringen för att ha bäddat för lagförslagen från EU, genom sitt stöd för den sociala pelaren.

Även samarbetspartiet Centern gnisslar tänder och vill att Löfven tydligare väljer väg.

"Väljer han att stå upp för den svenska modellen och Sveriges rätt att själv bestämma om välfärdspolitik? Eller lämnar han walk over till de sydeuropeiska socialisterna?" skriver EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett debattinlägg på nyhetssajten Europaportalen.

Antar deklaration

Några beslut om exempelvis minimilöner ska dock inte fattas vid toppmötet i Porto.

I stället väntar en gemensam Porto-deklaration, där medlemsstaterna välkomnar den handlingsplan som EU-kommissionen lagt fram och de årliga genomgångar av läget för de sociala frågorna som framöver ska hållas på ledarnas toppmöten.

I deklarationen talas också om behovet av lagstiftning – men på ett medvetet luddigt sätt för att ingen ska bli för missnöjd.

"Relevant lagstiftande och icke lagstiftande arbete bör föras fram på EU- och medlemsstatsnivå", heter det i ett av de utkast som läckt ut på förhand.

Mötesarrangörerna är fullt medvetna om hur känsligt ämnet är.

– Att ens nå fram till ett uttalande är en framgång i sig, konstaterar en högt uppsatt EU-tjänsteman inför toppmötet i Porto.

Wiktor Nummelin/TT

SvD: ”Sverige måste hejda EU:s sociala maktambitioner”

Fakta

EU:s stats- och regeringschefer samlas under veckoslutet i Porto i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal.

* På fredagen hålls ett socialt toppmöte om vägen vidare för EU:s sociala pelare, med brett deltagande även från andra EU-instanser och arbetsmarknadens parter. Mötet inleds klockan 14, lokal tid, och ska mynna ut i undertecknandet av "Porto-deklarationen", där ledarna ger sitt stöd till principerna i den sociala pelaren. Efteråt håller stats- och regeringscheferna en informell arbetsmiddag.

* Lördagen inleds med ett informellt toppmöte för stats- och regeringscheferna under förmiddagen, följt av ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi via webben under eftermiddagen.

* Mötena är de första där ledarna träffas fysiskt sedan i december. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte deltar dock endast via webben, med anledning av pandemiläget på hemmaplan. Även Maltas premiärminister Robert Abela uteblir, sedan hans hustru testat positivt för covid-19.