ENERGIPOLITIK

Macron vill ha tysk enighet och energisolidaritet

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Frankrikes president Emmanuel Macron säger i en intervju med tidningen Les Echos att Tyskland bör ta mer hänsyn till EU i sin energipolitik och menar att Berlins mångmiljardplan för att hjälpa tyska konsumenter kan leda till snedvridningar.

– Precis som covidkrisen är detta ett sanningens ögonblick för vårt Europa. Vi måste agera med enighet och solidaritet, säger Macron.

Den tyska regeringen har lanserat ett stödpaket värt 200 miljarder euro för att tackla energikrisen. Något som flera EU-länder är kritiska till.

Införandet av ett sorts pristak på gas för både konsumenter och företag i Tyskland har lett till oro för att andra länder ska bli lidande av att deras företag inte kan hjälpas lika mycket.

– Om vi ​​vill ha ett sammanhängande tillvägagångssätt är det inte nationella strategier som behöver antas utan en europeisk strategi, säger Macron.

EU:s ledare möts senare i veckan för att försöka komma fram till en gemensam strategi gällande de stigande energipriserna.

– Det finns europeisk solidaritet med Tyskland och det är normalt att det finns tysk solidaritet med Europa, säger Macron till Les Echos.