REGELKRÅNGLET

Ledare: Oroväckande när tillfälliga lagar blir permanenta

Bild: Johan Nilsson/TT

När de tillfälliga gränskontrollerna mellan Malmö och Köpenhamn infördes skulle de gälla i 10 dagar. Nu har de funnits kvar i minst sex år, skriver välfärdsforskare Andreas Bergh på DN:s ledarsida.

Det inskränker den fria rörligheten som utgör grundpelarna i såväl EU-medlemskap som Schengenavtal och Öresundsbron.

Andreas Bergh konstaterar att tillfälliga ofta permanentas, och det extrema normaliseras.

"När jag nu läser in mig på frågan, delvis just för att den tycks ha försvunnit från nyhetsrapporteringen, visar det sig att det inte finns någon bortre gräns för hur länge gränskontrollerna kan förlängas", skriver han.

Förlängningarna av gränskontrollerna kan fortgå genom att man byter motiv (från flyktingkris till terroristhot) och inte längre säger att gränskontrollerna förlängs utan att de återinförs.

Det här kan fortgå eftersom juridiken grumlats med krångligt språk med massor av undantag och specialklausuler.Plötsligt är det som tidigare antogs vara regelvidrigt tillåtet - eller vice versa. Ett annat exempel på det här är införandet av GDPR, där många väljer att ha en överdrivet stor säkerhetsmarginal till lagen för att undvika böter. Även det inskränker mot friheten.

"Att så många, så lättvindigt har accepterat så otydlig lagstiftning är oroväckande. Problemet är inte lagar, juridik eller jurister. Problemet är att krångliga regelverk gör att vissa får makt på andras bekostnad", skriver han.

DN Ledare: Andreas Bergh: Därför kan gränskontrollerna som skulle finnas i tio dagar vara kvar sex år senare