DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Debatt: Fem förslag för att fler kvinnor ska bli företagare

Nicolina Fransson, vd och grundare av bolaget Ommej, och Jeanette Andersson, vd för startup-huset Minc och affärsängel, är två av debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

”En försvinnande liten del av de investeringar som sker i Sverige går till bolag som ägs av kvinnor”. Det skriver sex debattörer på Sydsvenskan Opinion. De föreslår därför ett antal åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

Debattörerna, som alla är kvinnor som på olika sätt är verksamma i näringslivet, menar att Sveriges möjligheter som innovationsland hålls tillbaka för att kvinnliga företagare inte får tillräckligt med ekonomiskt stöd.

De räknar upp ett antal anledningar till att situationen är som den är. Det handlar bland annat om en könssegregerad arbetsmarknad, om normer och värderingar, och om att män har större tilltro till sin egen förmåga att driva företag än vad kvinnor har.

Och även om det förvisso finns vissa tecken på att situationen håller på att förbättras, menar debattörerna att utvecklingen går åt fel håll. De föreslår därför fem åtgärder för att snabba på arbetet. Till exempel vill de se att det statliga finansieringsstödet bättre anpassas till att nå kvinnor och att investerare i högre grad ställer krav på mångfald och hållbarhet.

”Att så få kvinnor startar tillväxtföretag är ett problem. När den fulla kraft som behövs för nya innovationer inte utnyttjas begränsas möjligheterna att lösa viktiga samhällsutmaningar”, skriver debattörerna.

Sydsvenskan Opinion: ”Kvinnor behöver få bättre möjlighet att bli entreprenörer”