DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Almega: Sänkt skolpeng skulle stänga friskolor

Även om många friskolor med dagens skolpeng kan uppvisa positiva marginaler gäller det långt ifrån alla, skriver företrädare för Almega. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Skola (TT)

Lönsamheten för många friskolor skulle hamna på minus om regeringen sänker skolpengen. Det skriver företrädare för Tjänsteföretagen som organiserar friskolor inom Almega på Dagens Nyheters debattsida.

Almega har låtit revisions- och rådgivningsföretaget PWC räkna på effekterna för fristående grundskolor som drivs som aktiebolag.

Mellan 2010 och 2020 uppvisade 237 fristående grundskolor som drivs som aktiebolag en genomsnittlig rörelsemarginal på 4,9 procent. Det är betydligt lägre än för många andra branscher, konstaterar debattörerna.

Sänks skolpengen med 8 procent skulle den genomsnittliga lönsamheten för perioden bli negativ, med en rörelse­marginal på minus 3,3 procent.

En sänkning på 10 procent skulle ge en rörelsemarginal på minus 5,6 procent. Det innebär att tre av fyra huvudmän skulle uppvisa negativa rörelsemarginaler, enligt debattörernas konsekvensanalys.

"Därmed förlorar de möjligheterna att långsiktigt bedriva verksamheten och uppvisar inte heller den stabila ekonomi som Skolinspektionen kräver", skriver debattörerna och fortsätter:

"2018 hade dessa skolor närmare 97 000 elever och drygt 16 000 anställda.