Skyttedal: Sverige måste hejda EU:s sociala maktambitioner

Kristdemokraternas Sara Skyttedal (KD) i EU-parlamentet. Bild: Fredrik Persson / TT

Sverige behöver byta kurs i EU-politiken för att hejda EU-kommissionens social­politiska maktambitioner, skriver Sara Skyttedal, KD, på SvD Debatt.

Den 7–8 maj hålls ett socialt toppmöte i Porto mellan EU:s stats- och regerings­chefer. Sverige måste göra ett kursbyte med syfte att samla likasinnade länder och dra i nödbromsen vad avser EU-kommissionens socialpolitiska maktambitioner.

Den sociala pelaren är en överstatlig program­förklaring inom arbetsmarknads- och välfärdsfrågor. Den är inte lagstiftande i sig, men har sedan antagandet använts som en plattform för att motivera EU-lagstiftning med bäring på social- och välfärdsfrågor, menar Sara Skyttedal, Europaparlamentariker och vice gruppledare för EPP i utskottet för sysselsättning och sociala frågor.

"Det är frågor som tidigare – på goda grunder – avgjorts av medlemsländerna på egen hand. Varningar om att pelaren skulle leda till just detta avfärdades som borgerlig skrämsel­propaganda av regeringen i samband med toppmötet i Göteborg. Något som nu, med nästa sociala toppmöte i antågande, får ses som både fel i sak och direkt oärligt”, skriver hon.

Sara Skyttedal påtalar att EU-kommissionen presenterat två nya förslag som hotar den svenska arbetsmarknadsmodellen, det ena handlar om minimilöner och det andra om lönetransparens.

”SvD: Misstagen i Göteborg får inte upprepas”

SN: Minimilönedirektiv bryter mot EU:s grundlag

SN: Partsgemensam fördjupad analys av EU-kommissionens förslag till direktiv om tillräckliga minimilöner

EU: Europeiska pelaren för sociala rättigheter – 20 principer