DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Vd: ”Förväntar mig att nästa regering skrotar plastpåseskatten”

Gaia BioMaterials tog förra året striden mot Skatteverket med sin kasse som består av det egenutvecklade materialet Biodolomer. Bild: Christine Olsson / TT, Privat

Peter Stenström, vd för Gaia Biomaterials, förväntar sig att nästa regering agerar på sina uttalanden och skrotar plastpåseskatten. ”De har sagt att de vill plocka bort den, till och med i direktsändning”, säger han till Tidningen Näringslivet.

När Sveriges kommande regering tillträder räknar Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials med att den omdebatterade plastpåseskatten så småningom plockas bort. Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt att de vill ta bort den och även Liberalerna har svängt.

– Flera partier har sagt att de vill plocka bort den. Till och med i direktsändning, säger Gaias vd Peter Stenström till TN.

Punktskatten på plastbärkassar infördes den 1 maj 2020 och innebär tre kronors skatt på bärkassar och 30 öre för varje frukt- och grönsakspåse. Dessutom tillkommer 25 procents moms.

Men skatten träffar inte bara plastbärkassar utan även kassar som ”liknar” plastbärkassar. Detta fick Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials erfara efter att deras komposterbara kassar tillverkade av det egenutvecklade materialet Biodolomer också visade sig omfattas av skatten.

Företaget bestred detta hela vägen upp i Högsta förvaltningsdomstolen men som TN tidigare berättat förlorade de. Produktionen har därefter minskat från omkring 2 miljoner kassar i månaden till cirka 25 000.

– Problemet har varit att ingen vill betala de sju kronor per påse som vi landar på, men om vi skulle kunna komma ner till 3,5 eller fyra kronor så ska det nog gå bra. Om skatten plockas bort så tror jag att vi skulle kunna få till en rejäl produktion av påsar igen, säger Peter Stenström.

Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna. Bild: Livsmedelshandlarna

Pär Bygdeson, vd för branschorganisationen Livsmedelshandlarna, menar att plastpåseskatten varit en symbolpolitisk fråga som inte fått önskad effekt.

Oavsett vad politikerna tycker om skatten tror han däremot inte att den kommer att prioriteras av den nya regeringen.

– Det ligger knappast särskilt högt upp på dagordningen när stora frågor som energi, brottslighet och Nato-ansökan ska hanteras. Men om de vill ha en principfråga där de bryter något dåligt som kommit att förknippas med den tidigare regeringen, då kan de ju ta bort plastpåseskatten eftersom den irriterar väldigt många konsumenter, säger Pär Bygdeson.

Moderaterna har i dagsläget avböjt att kommentera framtiden för plastpåseskatten.