KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Kritiken: Politiken lägger krokben för företagens klimatomställning

Bild: Pressbild

Svensk miljöpolitik domineras för mycket av ineffektiva åtgärder, anser Ellen Gustafsson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor på Timbro. ”Från politiskt håll måste man skapa förutsättningar för omställningen, men i många fall lägger man istället krokben för företagen”, säger hon till TN.

När FN:s klimatpanel IPCC presenterades tidigare i augusti var det dyster läsning. I rapporten beskrivs hur riskerna för extremväder ökar, såväl när det gäller torka, skyfall och värmeböljor. Om det inte sker omfattande och snabba minskningar av växthusgasutsläpp kommer målet om en begränsning av uppvärmningen till 1,5 grader inte nås, enligt rapporten.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres anser att rapporten ska tolkas som en röd flagg för mänskligheten.

– Klimatförändringarna är här nu, Ingen är säker och det påverkar alla. Vi behöver hantera det som en akut kris här och nu, sa Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram UNEP när rapporten släpptes.

Omedelbart efter rapportpresentationen reagerade de svenska partierna. Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S) menade att rapporten var ”en riktig skräckläsning” och Moderaternas klimatpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz beskrev läget som ”väldigt allvarligt”.

Timbro: På många sätt går näringslivet före politiken

Även Ellen Gustafsson, ansvarig för miljö- och klimatfrågor på tankesmedjan Timbro, är orolig över utvecklingen.

– Det är uppenbart att effekterna av klimatförändringarna redan märks av. Då finns det ingen tid för ineffektiv klimatpolitik, utan nu behövs effektiva åtgärder som fokuserar mer på resultat än tidigare.

Hon fortsätter:

– På många sätt går näringslivet före politiken genom nya tekniker och innovationer. Från politiskt håll måste man skapa förutsättningar för omställningen, men i många fall lägger man istället krokben för företagen.

Den svenska politiken domineras för mycket av symbolpolitik och ineffektiva åtgärder, anser hon och nämner energipolitiken som ett exempel, slutförvaret av använt kärnbränsle ett annat.

– Ett annat talande exempel är fallet med Cementa, där företaget har sagt att man ska bli klimatneutrala till 2030 i en bransch som står för en ansenlig del av de globala utsläppen. Att ett företag som Cementa får göra den resan är viktigt om Sverige ska vara ett föregångsland. Men istället har vi en miljölagstiftning som kan tvinga den här typen av företag att stänga ner.

”Fokus ligger på lösningarna”

För att möta problematiken startar Timbro utbildningen Klimatliberalerna som ska ge marknadsliberala perspektiv på klimatomställningen.

– Om högern ska ta mer utrymme krävs ett större självförtroende och mer kunskap om marknadsliberal klimatpolitik. Vi kommer att prata om klimatförändringar och dagens klimatpolitik, men fokus ligger på lösningarna. Bland annat på gruvans betydelse i omställningen, skogens klimatnytta och vikten av att prissätta utsläpp.

Har det funnits ett ointresse från högern att prata om klimatfrågor på ett initierat sätt?

– Jag vet inte om jag skulle kalla det för ointresse, men jag tror att man inte har sett det som en fråga som man velat lyfta fram tidigare. Det tror jag främst beror på att vänsterns narrativ har varit det dominerande under lång tid och har nästan betraktats som en neutral politik.

SVT: Sveriges chefsförhandlare: FN:s klimatrapport kräver snabba åtgärder

Timbro: Klimatliberalerna

Europaportalen: Guteland om klimatrapport: En riktig skräckläsning

FN: Klimatrapport röd flagg för mänskligheten

Expressen: Moderaterna om nya klimatrapporten: ”Väldigt allvarligt”