DEN DIGITALA UTVECKLINGEN

Sverige i digitala EU-toppen men halkar efter med 5G

Svenskar har i allmänheten en hög grad av en grundläggande digital kompetens, enligt EU-kommissionen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, enligt en rapport från EU-kommissionen. När det gäller 5G-täckning ligger Sverige under EU-genomsnittet.

Sverige har sedan 2014 legat på andra eller tredje plats i unionen, men i år har Nederländerna intagit bronsplaceringen och Sverige halkat av pallplatsen, rapporterar Europaportalen. I topp i år står Finland, följt av Danmark.

Sverige presterar bra och ligger över EU-genomsnittet även om framstegen inte är lika snabba som tidigare, konstaterar EU-kommissionen – som varje år rankar medlemsländernas digitalisering i rapporten Desi (Digital Economy and Society Index).

Rankningen delas in i fyra huvudkategorier och i en av dem, uppkoppling, har Sverige halkat ned till plats nio. Sverige ligger långt under EU-snittet för 5G-täckning i befolkade områden, med 18 procent jämfört med ett snitt på 66 procent, konstaterar kommissionen.

Svenska företag har också svårt att tillsätta lediga tjänster inom informations- och kommunikationsteknologisektorn.

Däremot är svenska företag duktiga på att anamma ny och avancerad teknik i snabb takt och på detta område ligger Sverige på en tredjeplats bland EU-länderna.

Den utvecklingen förs framåt av ett betydande samarbete mellan den akademiska världen och näringslivet inom områden som artificiell intelligens, molntjänster, högpresterande datorsystem och kvantdatorteknik, enligt kommissionen.