CORONAVACCINERINGEN

Svenskt företag har tagit fram covidvaccin

Bild: Sofia Ekstršm/SvD/TT

Det svenska företaget Abera Bioscience har tillsammans med forskare vid Johns Hopkins-universitetet tagit fram ett nytt covid-vaccin, rapporterar SvD. Vaccinet är framtaget med hjälp av en ny teknik som förhoppningsvis kan användas för att stoppa framtida mutationer eller epidemier.

Abera Biosciences är det första svenskägda bolaget att ta fram en vaccinkandidat mot covid-19. Hittills har vaccinet visat upp goda resultat i studier på djur, och tekniken bakom det bör även kunna användas mot andra sjukdomar. Företaget driver även en projekt där man tar fram vaccin mot lunginflammation och hjärnhinneinflammation.

Utvecklingen av vaccinet har främst varit en del i att förfina tekniken inför framtida sjukdomsutbrott, hellre än att behandla covid-19. Som visat under pandemin är det av stor betydelse att snabbt kunna behandla och få ett vaccin på plats.

– Det pratas mycket om att det behövs plattformar för att snabbt skapa nya vaccin, mycket snabbare än i dag även om det har gått väldigt fort för covidvaccinen. Så vi vill validera den här plattformen som en så kallad quick response-plattform, säger Maria Alriksson, vd på Abera Biontech, till SvD.

SvD: Tekniken bygger på att antigen, beståndsdelen i vaccinet som ska framkalla ett immunsvar mot viruset eller bakterien, fogas samman med så kallade vesiklar.