CYBERATTACKERNA

Svenska företag särskilt utsatta för 5g-attacker

Bild: Åserud, Lise

Angripare kan komma åt och ladda ner skadliga program och kapa industriella kontrollsystem i de kommande 5g-näten, det varnar säkerhetsföretaget Trend Micro som har undersökt så kallade campusnätverk.

‒ Tillverkningsindustrin är i framkant inom IIoT och använder 5G för att nyttja kraften i anslutningen för att kunna köra med högre hastighet och effektivitet. Men med ny teknik kommer nya hot till äldre utmaningar, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro Sverige, i ett pressmeddelande.

Trend Micro varnar för att angriparen via de industriella styrsystemen som finns i tillverkningsmiljöer kan stjäla känsliga data, sabotera produktion eller till och med hålla organisationer gisslan för att kräva en lösensumma.

Så här kommer angriparna in sig i 4G/5G-nätverken:

Servrarna med nätverkets kärnfunktioner, där de riktar in sig på sårbarheter och svaga lösenord. Virtuella maskiner eller containrar kan utnyttjas om de senaste patcharna inte tillämpas omedelbart. De kan också komma åt information via nätverket eftersom enheter förbises under patchningsrundor och basstationer som innehåller fasta program (firmware) som behöver uppdateras.

Pressmeddelande: Så kan företagen skydda sig