Sargad kommunekonomi väntar

Tuffa tider väntar kommuner när ekonomin störtdyker.

Från ett rekordstarkt resultat till ett utsatt läge. Kärva tider väntar kommunekonomin. ”2023 blir ett väldigt kostsamt år”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, till Dagens Samhälle.

Tack vare att staten öste pengar över välfärden, så drabbades kommunernas ekonomi knappt alls av pandemikrisen. 54 miljarder kronor 2020 blev plus 69 miljarder förra året.

Värre är det med kriget i Ukraina. I spåren följer hög inflation, stigande räntor, kostnadsökningar, som gräver djupt i kommunernas ekonomi, skriver Dagens Samhälle.

Resursstarka kommuner dra ner på marginalerna, knaprar på resultatmål eller tar av sitt överskott, men alla har det inte lika lätt, konstaterar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

– Förändringen går från jättestarka resultat till ett stort fall. Så snabb förändring har jag inte varit med om tidigare. 2023 blir ett väldigt kostsamt år, säger hon.

Mycket tyder också på att staten inte är lika givmild och satsar extra på kommunsektorn denna gång.

– Diskussionen handlar inte om den kommunala välfärden, utan det är trygghet och säkerhet, försvaret och polisen som är i fokus, konstaterar Annika Wallenskog, skriver DS.

Dagerns Samhälle: Stålbad väntar kommuner när ekonomin störtdyker – ”Dags börja spara igen”