KRIGET I UKRAINA

Så påverkas näringslivet av kriget i Ukraina

Bild: Bilal Hussein/TT

Det ryska anfallet på Ukraina är först och främst en mänsklig tragedi. Men kriget påverkar också företag och hushåll i Sverige och världen. Energikris, nedstängda industrier och kursras är bara några av konsekvenserna.

Redan vid de första rapporterna om att Ryssland attackerat Ukraina kom reaktioner från näringsliv, ekonomer och experter. Först och främst handlade det om stöd för det ukrainska folket och den mänskliga tragedin som uppstått. Därefter analyserades läget för ekonomin och företagen.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen och deltagare i Svenskt Näringslivs internationella råd, varnar för omedelbara konsekvenser.

– Det vi tror kommer att hända direkt är att energipriserna kommer att öka och det kommer att påverka samtliga företag i landet och även våra inom byggsektorn. Detta kommer sannolikt även att påverka materialpriset. Och just materialpriserna har ju varit ett problem under en längre tid och det kommer att förvärras, säger hon till Byggvärlden.

Sverige är inte direkt beroende av energi från Ryssland, men är en del av den europeiska energimarknaden.

– Vissa länder som vi köper och säljer energi av köper själva in gas från Ryssland, därför påverkas vi också. Sen återstår det att se hur de kommande ekonomiska sanktionerna kommer att se ut och vilka motåtgärder som kommer från Ryssland, säger hon till tidningen.

Risk för recession

Oljepriserna skenade efter invasionen. Även priserna på naturgas stiger nu i en rasande fart. Det på en marknad som redan nu lider av energikrisen.

– Och under kriget som nu pågår i Ukraina kommer man antagligen att stänga ned naturgasledningarna som går igenom Ukraina – för att undvika katastrofer och explosioner, säger Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker på storbanken SEB, till TT.

Han räknar med prischock för konsumenter, nedstängda industrier och recession till följd av kriget.

Kronan rasar

Under dagen rasade den svenska kronan i förhållande till den amerikanska dollarn och euron.

– Det är som alltid med små och inte likvida valutor, de går sämst i tider av oro och kronan är tyvärr den sämsta igen av de stora valutorna, säger Carl Hammer, analyschef och valutaexpert hos SEB, till TT.

– Det finns också ganska lite som kan hjälpa till att bromsa det här. Riksbanken har till exempel varit väldigt tydlig med att man ska vara en av de sista att erbjuda en positiv ränta igen, säger Carl Hammer.

Maria Landeborn, senioranalytiker på Danske Bank, menar att det kommer att vara turbulent.

– Det flyttas om väldigt mycket kapital på aktiemarknaden just nu. Och kapital flyttar ut. Det kommer att vara stora kursrörelser i närtid, säger hon till SvD Näringsliv.

Och det är många faktorer som gör börsen nervös. Allt sammantaget kan innebära att börsen går ner, menar ekonomhistorikern Lars Magnusson.

– Det som är speciellt nu är att det är så mycket på en gång. Vi har i grund och botten en ganska överhettad börs. Och upptrissade tillgångsmarknader, säger han till SvD Näringsliv och fortsätter:

– Enligt klassisk teori så borde vi få en rekyl, säger Lars Magnusson.

Bensinen över 20 kronor

Carl Hammer varnar bland annat för att bensinpriset kommer att stiga till över 20 kronor litern och för att det blir dyrare att åka på semester, när den svenska kronan blir svagare.

Och att bensinpriset kommer att höjas instämmer Preems presschef Dani Backteg i. Företaget har beslutat att frysa sin import av rysk råolja, vilket kommer att leda till höjda priser för konsumenterna.

– Det känns helt fel att bedriva handel med ett land som just nu ockuperar ett annat land, säger Dani Backteg till Bohusläningen.

Kan slå extra hårt mot Sandvik

Svenska Sandvik kan drabbas extra hårt, skriver Di. Företaget tillverkar och exporterar maskiner för gruvindustrin till bland annat Ryssland och Ukraina.

Enligt företagets presschef Johannes Hellström utgjorde den ryska marknaden 3,5 procent av företagets omsättning förra året.

– Vår högsta prioritet i den nuvarande situationen är att säkerställa våra anställdas säkerhet och välbefinnande. Hur nuvarande och eventuella kommande sanktioner skulle kunna komma att påverka vår verksamhet är för tidigt att kommentera, säger Johannes Hellström till Di.

Stoppar inköp av ryskt kärnbränsle

Statliga Ringhals planerade tidigare att köpa kärnbränsle från Ryssland. Nu blir det inte av, rapporterar TT.

"Inga leveranser från Ryssland till Vattenfalls kärnkraftverk kommer att ske tills vidare. Vi kommer inte heller att göra några nya inköp från Ryssland till våra kärnkraftverk tills vidare", skriver Vattenfall på sin webbplats.

Syftet med affären var att minska sårbarheten för olika typer av störningar. Men att affären ställs in är ingen anledning till oro, menar Vattenfall.

"Vår inköpsstrategi bygger på att ha flera leverantörer från olika länder för att slå vakt om vårt oberoende och säkerställa leveranstrygghet till våra kärnkraftverk. Med det som ledstjärna har vi även planer för att hantera eventuella leveransstörningar. Driften av våra kärnkraftverk påverkas därmed inte av dessa beslut", skriver Vattenfall.

Vetepriset rusar i höjden

Flera sorters spannmål har just nu ovanligt stora prisrörelser, rapporterar Di.

– Ryssland och Ukraina står för omkring 24 procent av världens totala export av vete och majs, säger Karl Persson, som är råvaruexpert på Handelsbanken, till tidningen.

Till exempel hade hade priset på brödvete ökat med 17 procent på Parisbörsen strax efter lunchtid på torsdagen.

– Detta från nivåer som redan var höga, historiskt sett, säger Karl Persson.

H&M håller stängt i Ukraina

Den svenska klädkedjan H&M har nio butiker i Ukraina. Under torsdagen hölls de stängda, rapporterar TT.

"Vi följer utvecklingen noggrant med tanke på allvaret i situationen”, skriver Ulrika Isaksson på H&M:s kommunikationsavdelning i ett mejl till TT.

I Ryssland är dock alla 170 H&M-butiker öppna.

Di: Så slår invasionen mot svenska bolagen: ”Oroande utveckling”

Pressmeddelande: Stopp för garantigivning till Ryssland, Belarus och Ukraina

Di: Vetepriserna skenar: ”Stora konsekvenser på marknaden”