OSUND KONKURRENS

Så dumpar statliga Samhall priserna – och kommer undan

Bild: Samhall/TT

Trots att statliga Samhall har konstaterats dumpa priserna för städtjänster med 40 procent lägger Konkurrensverket ner ärendet. Orsaken? Uppdraget är avslutat. ”Som att fria en brottslig för att den brottsliga verksamheten inte längre pågår”, säger Ari Kouvonen på Almega Städföretagen.

Statliga Samhall har under flera år anklagats för att hålla underpriser på städmarknaden. Almega Städföretagen har därför valt att anmäla företaget för de tjänster som Samhall har utfört i en livsmedelsbutik. Och Konkurrensverket konstaterar i ett nytt beslut att Samhalls priser ligger åtminstone 40 procent under marknadspriset, skriver Almega Städföretagen i ett pressmeddelande.

Trots det lägger myndigheten ner ärendet. Anledningen är att städuppdraget avslutades i mars 2021.

– Det är oacceptabelt att ärendet avskrivs med argumentet att förfarandet upphört. Det är som att fria en brottslig för att den brottsliga verksamheten inte längre pågår. Att Samhall under ett års tid ansåg att ett pris så långt under marknadspris var skäligt är anmärkningsvärt. Det är hög tid för en reformering av Samhall, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega Städföretagen, i ett pressmeddelande.

– Stödet till Samhall måste redovisas på individnivå, så att man kan följa vad pengarna används till. De ska inte gå till att dumpa priserna på städmarknaden, säger Ari Kouvonen.

Konkurrensverket: Samhall utförde städtjänster långt under marknadspris

Pressmeddelande: Statliga Samhall långt under marknadspris enligt Konkurrensverket

Rapport: ”Samhall sopar mattan med städföretagen”