DEN SVENSKA SJUKVÅRDEN

Här är vårdföretagens insatser för att öka vaccinationsgraden

Personal på Södersjukhuset, Sös, sig redo att vaccineras mot covid-19. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hur arbetar den privata vården med att öka vaccinationsgraden bland medarbetarna? När Vårdföretagarna ställde frågan till flera omsorgsverksamheter kunde man konstatera att insatserna är många och intensivt pågående.

Malin Fredgardh Huber, biträdande affärsområdeschef på Attendo förklarar att man jobbar på olika kanaler för interna kanaler som hemsida, app, utskick och webbinarier för att ge sina medarbetare, oavsett anställningsform, tillgång till kunskap och korrekt fakta om vaccinet. De genomgående ingångsvärdena i detta arbetet är uppmuntran och motivation.

–Det har fungerat väl för att reda ut eventuella missförstånd om vaccinet eller för att fånga upp annan oro, säger Malin Malin Fredgardh Huber.

Rent praktiskt undanröjs alla praktiska hinder för de som vill vaccinera sig. Det kan ske på arbetstid och det finns möjlighet att låna bil eller få skjuts till och från vaccinering.

– Vi försöker kroka arm med facket, både nationellt och lokalt, och har bra dialoger om hur exempelvis skyddsombuden kan bidra.

Vårdföretagarna: Omfattande insatser för att öka andelen vaccinerade medarbetare