KRIGET I UKRAINA

Rymdinternet i Ukraina – bra men riskfyllt

Den här bilden, tagen med lång slutartid, uppges visa en Starlinksatellit som passerar över ett hus i amerikanska Kansas. Bild: Reed Hoffmann/AP/TT

Ukraina (TT)

Elon Musks Starlink är på plats i Ukraina, och kan ge invånarna tillgång till satellitbaserat internet. Men det är inte helt riskfritt, varnar experter.

I takt med att Ryssland inledde den storskaliga invasionen av Ukraina för en dryg vecka sedan kom snabbt rapporter om att internet på sina håll i Ukraina var utslaget eller att uppkopplingarna krånglade.

Dagen efter invasionen bad Ukrainas digitaliseringsminister Mychailo Fedorov Space X-vd:n Elon Musk om hjälp, och inom några timmar meddelade den amerikanska teknikmiljardären att systemet var uppkopplat över Ukraina.

Det är möjligt i och med att systemet bygger på tusentals små satelliter i omloppsbana runt jorden.

Behöver mottagare

Men det går inte att använda en vanlig mobiltelefon för att koppla upp sig direkt mot satelliterna. Det behövs en mottagare på marken, en liten parabolantenn, för att skicka och ta emot informationen till satelliterna.

"Men, folk kanske bara behöver en enskild sådan mottagare och den kan fungera som en router för att förse flera – som en basstation", skriver Diep Nguyen, som forskar i mobila nätverk, cybersäkerhet och trådlös uppkoppling vid University of Technology Sydney, i en skriftlig kommentar till TT.

Ett par dagar efter det att Musk meddelat att satelliterna befann sig inom räckhåll för Ukraina lade Fedorov ut en bild på en lastbilslast med själva terminalerna som anlänt till Ukraina. Musk har också uppgett att mjukvaran anpassats så att antennerna kan drivas av ett cigarettändaruttag i bilar och att uppkopplingen ska fungera på ett fordon som rör sig.

En som redan före invasionen hade en sådan satellit var Oleg Kutkov i Kiev. Han hade dock ingen nytta av den, eftersom systemet inte var i bruk över Ukraina då.

"Jag köpte min terminal för några månader sedan på Ebay. Jag hade tänkt att använda det till mitt tekniska forskningsprojekt. Jag hade aldrig tänkt använda den för att få internetuppkoppling", skriver han till TT.

Men för en vecka sedan, när Musk meddelat att systemet var i drift över Ukraina, satte han ut satelliten utanför sitt fönster, och fick snabbt kontakt.

"Det var lätt att koppla upp, och topphastigheten jag fick var 205 Mbps. Medianhastigheten var 150–170 Mbps. Så det funkar väldigt bra. Men för närvarande fungerar min fiberuppkoppling, så Starlink är bara som reserv i nödlägen", säger han.

Enligt honom finns det tiotals Starlinkterminaler i Ukraina, men att de används av militären, regeringen och andra kritiska verksamheter. TT har inte kunnat bekräfta de uppgifterna.

"Jag kan inga detaljer, men jag vet att de redan är uppkopplade till nätverket", säger han.

Kan störas ut

Samtidigt är inte allt frid och fröjd. Det är möjligt för Ryssland att störa ut Starlink, enligt Nguyen.

"Satellitinternet är sårbart för störning (jamming). Det kan störa både signalerna som skickas upp och som sänds ned", säger han.

Data som laddas upp kan störas genom att man riktar in sig på själva satelliterna, och för de nedåtgående signalerna riktar man in sig på att störa ut mottagarna på marken.

"Men satellitinternet är svårare och dyrare att störas ut. Så för den nuvarande situationen i Ukraina borde det vara ett bra alternativ för att bibehålla uppkopplingen där", skriver han.

Men det finns också en fara för den som ansvarar för mottagaren på marken. John Scott-Railton, forskare vid University of Torontos Citizien Lab, skriver på Twitter att mottagarsignalen via triangulering kan spåras, och bli ett mål för anfall. Nguyen är inne på samma spår:

"Risken i det här fallet är att mottagaren kan bli ett mål för fienden och man behöver flera markmottagare utifall en blir förstörd", konstaterar han.

Elon Musk har beskrivit sannolikheten att bli en måltavla som stor, och uppmanar användarna att bara använda Starlink när det verkligen behövs och då placera antennen så långt bort från människor som möjligt.

Gustav Sjöholm/TT

Fakta

Internetuppkoppling har traditionellt krävt kabeluppkoppling eller närhet till mobilnätets basstationer.

På många håll i världen, framför allt på glesbygd, är det dock praktiskt svårt att ordna sådan uppkoppling. Detsamma gäller i katastrofområden och krigszoner.

Då kan det vara ett alternativ med satellitinternet. Det finns dels de som använder sig av så kallade geostationära satelliter 35 000 kilometer ovanför jorden, och kanske en-två stycken för att täcka ett visst område.

De senaste åren har flera företag börjat erbjuda internet via satelliter i låg omloppsbana (LEO). Rymdbolaget Space X Starlinksatelliter placeras exempelvis på 550 kilometers höjd. Fördelen är att uppkopplingen blir snabbare, eftersom signalerna behöver färdas kortare sträcka, och att satelliterna kan vara mindre. Nackdelen är att det krävs mängder med satelliter. Starlink hoppas på att ha 42 000 satelliter i omloppsbana så småningom.

Förutom Starlink finns företag som brittiska Oneweb som sysslar med LEO-internet, medan företag som Amazon, Telesat och Lynk Global ligger i startgroparna.