ELKRISEN

Ringhalsstoppet pressar elsystemet: ”Allt går åt fel håll”

Marie Knutsen-Öy, energipolitisk expert på Svenskt Näringsliv, Lowina Lundström, divisionschef på Svenska kraftnät. Bild: Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB, Annika Örnborg/Ringhals, Adam Ihse/TT, Pressbild

Ännu högre elpriser, ökad risk för avbrott och en dyster vinter. Att stoppet i Ringhals 4 förlängs till den sista januari får förödande konsekvenser. ”Det är många olika faktorer som just nu gör att allt går åt fel håll”, säger Lowina Lundström, divisionschef på Svenska kraftnät.

Krig i Ukraina och otillräcklig planerbar elproduktion har fått elpriserna att skjuta i höjden. Att reaktorstoppet på Ringhals 4 nu förlängs till slutet av januari kan sätta ytterligare press på elmarknaden. Bortfallet innebär att 1 gigawatt i planerbar produktion tas bort och att elsystemet blir ännu mer sårbart, konstaterar Marie Knutsen-Öy, energipolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

– Vi har haft ett minskande antal reaktorer i Sverige vilket innebär att vi får en ökad sårbarhet i elsystemet och vi har blivit mer beroende av de reaktorer som vi har kvar för ett stabilt elsystem, säger hon.

Att Ringhals inte kommer tillbaka och kan ge en baslast in i elsystemet kommer troligtvis innebära högre elpriser och en större volatilitet i elsystemet, menar hon.

– Redan under sommaren förstod vi att det skulle bli ett ganska tufft läge i vinter, vilket dels beror på situationen vi har internt i landet, dels vad som pågår i Europa.

– Vi ser redan nu på prisvariationerna att vi har ett ansträngt läge och det är innan vi kommit in i den riktiga vinterperioden när kylan kommer. Vår elanvändning ökar mycket när uppvärmningsbehovet ökar. Så när vi går in i vintern ökar också elbehovet. Och när Ringhals 4 nu inte kan leverera så blir läget än mer ansträngt, säger Marie Knutsen-Öy.

Sveriges importberoende ökar

Enligt beräkningar från Svenska kraftnät innebär en produktionsanläggning av Ringhals 4 storlek som tas ur drift under hela vintern att Sveriges importberoende ökar till 149 timmar. Under en normal vinter är Sverige beroende av import 36 timmar för att upprätthålla effektbehovet.

– Reaktorstoppet i Ringhals har ingen positiv effekt på elpriserna. Generellt kan man säga att om produktionen minskar och förbrukningen är densamma så går priserna upp. Det innebär också att finns en stor risk att det blir fler timmar som vi är importberoende, säger Lowina Lundström, divisionschef på Svenska kraftnät.

Att importberoendet ökar innebär en utmaning om man ser till situationen i Europa, konstaterar hon.

– Det är många olika faktorer som just nu gör att allt går åt fel håll. Det beror bland annat på att en del av kärnkraften i Frankrike är avstängd och vi ser också att det inte finns samma elöverskott på kontinenten i till exempel Tyskland och Polen.

– Gassituationen har den största påverkan, när man nu går från att använda gas till att använda el. Då kan förbrukningen öka på kontinenten, vilket leder till att en mindre del kan exporteras till andra länder.

Elanvändare kan tvingas kopplas bort

Svenska kraftnät meddelade redan i augusti att risken för effektbrist ökat från låg till reell risk, vilket innebär att elanvändare kan tvingas kopplas bort i vinter.

– Den risken ökar. Men det som är bra att komma ihåg är att det alltid finns risk för avbrott i elnätet. De avbrotten vi pratar om är planerade, då vet vi dagen innan och kan då meddela att vi kan behöva göra ett avbrott en viss timme dagen efter.

– Vi har inte räknat med användarflexibiliteten när vi har gjort våra beräkningar och att neddragning av elanvändning under vissa ansträngda timmar kan minska risken för ett planerat avbrott.

Hon lyfter fram behovet av elproduktion i södra Sverige.

– Vi behöver all kraftproduktion och vi behöver produktion med olika egenskaper. Vi behöver planerbar produktion, vi behöver reglerbar produktion och det som gör att man kan lagra energi. Framför allt behöver vi elproduktion i södra Sverige, det skulle vara så mycket bättre för samhället och göra att vi klarar av andra fel i systemet.

Det förlängda reaktorstoppet beror på en skada som skedde på reaktorns tryckhållare i samband med underhållsarbete i augusti, skriver TT. En tidigare bedömning var att reparationsarbetet skulle ta tre månader och att det skulle vara möjligt med omstart i slutet av november. Men nu meddelar Vattenfall att stoppet för reaktor Ringhals 4 förlängs till slutet av januari nästa år.

– Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar. Därför har vi nu kommit fram att vi behöver ytterligare tid för reparation, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT.

Men hon lyfter fram att Ringhals 3 fortsatt är i drift.

– Ringhals 3 producerar stabilt så vi producerar fortfarande men med halva vår kapacitet, säger Anna Collin till TT.