DEBATTEN OM BROMMA FLYGPLATS

Riksdagen stoppar Brommastopp

Bromma flygplats. Foto av Fredrik Sandberg/TT

Riksdagens trafikutskott stoppar regeringens planer på en snabbavveckling av Bromma flygplats, rapporterar SVT.

– Med ett sådant här besked måste regeringen göra ett omtag. Man ska nog tolka riksdagens agerande som en näsknäpp regeringen, som gick ut så här tydligt trots att det finns en majoritet i riksdagen för att bevara flygplatsen, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson till SVT efter beskedet.

På mötet ställde sig en majoritet bakom att arbeta vidare med ett förslag till utskottsinitiativ om Brommas, och Arlandas, framtid. Förslaget har lagts av M, Kristdemokraterna och Liberalerna, rapporterar TT.

I förslaget om tillkännagivande står det att Bromma ska fortsätta vara en modern flygplats och att ett beslut om framtiden kan tas först på sikt, när flyget har återhämtat sig och tillförlitliga prognoser finns för flygets utveckling. Regeringen ska också uppmanas att ta fram en plan för utveckling och utökning av Arlanda, skriver TT.

Det var på en presskonferens för två veckor sedan som Per Bolund (MP) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) meddelade att att en förtida nedstängning av Bromma ska utredas.

SVT: Riksdagens trafikutskott säger nej

TT: Riksdagen vill hejda regeringens Brommaplan

Aftonbladet: Trafikutskottet stoppar Brommaförslaget