ELKRISEN

Rapport: Så kan elkrisen mildras till vintern

Bild: Johan Nilsson/TT

Läget är akut för många svenska företag. Men en ny rapport presenterar konkreta förslag på hur konsekvenserna av elkrisen kan mildras på både kort och lång sikt. ”Våra medlemmar lider otroligt mycket av höga elpriser”, säger Miriam Münnich Vass, Teknikföretagen.

En hård vinter väntar för svenska industriföretag när elpriserna fortsätter att stiga kraftigt. Valet präglades av elfrågan, men nu är det dags att gå från ord till handling, enligt Miriam Münnich Vass, näringspolitisk expert inom klimat och energi på Teknikföretagen.

– Våra medlemmar lider otroligt mycket av höga elpriser. Många ringer och säger att elpriset har ökat tio gånger sen förra sommaren. Det finns en stor oro. De frågar om det är dags att gå i konkurs, om de får något stöd, om någon gör något, sa hon under ett seminarium.

För nu är det bråttom.

– Många av våra medlemmar är i metallvaruindustrin och de använder jättemycket el. Läget är akut, sa Miriam Münnich Vass.

Åtgärder som kan förbättra läget

På uppdrag av Teknikföretagen har analys- och teknikkonsultföretaget WSP tagit fram en rapport med åtgärder som kan få fram mer elproduktion och överföringskapacitet. De höga el- och energipriserna är ohållbara nu och framöver, betonade Simon Wakter, strategisk rådgivare på WSP, under presentationen.

Förslagen fokuserar både på kort, mellanlång och längre sikt. Ett förslag är en nationell energibesparingskampanj.

– Det handlar om att spara energi vid topplasttimmarna, vilket bedöms kunna bespara fem till tio procent, sa han under seminariet.

Men fler åtgärder behövs omgående. I nuläget går det för långsamt, enligt Simon Wakter. Tillskott av produktionskapacitet från kraftverk och kraftvärmeverk, marknadsåtgärder och kapacitetshöjande åtgärder för mer överföringskapacitet, och undantag i miljötillstånd bör alla utgöra en del av arsenalen under närmaste tiden, föreslås i rapporten. På lite längre sikt bör även möjligheterna att återstarta Ringhals 1 och 2 utredas.

– Det är en politiserad punkt, men det borde inte alls vara omöjligt, sa han.

Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, instämde i stora delar av slutsatserna i WSP-rapporten och underströk att den viktigaste delen här och nu är en nationell elbesparingskampanj.

– Det är det som verkligen kan ha ordentlig effekt den här vintern och eventuellt även på nästa. Vi måste göra andra saker också, men vi får inte tappa den bollen, sa han.

Carl Berglöf, senior rådgivare kärnkraft på Energiföretagen, menade å sin sida att åtgärderna i rapporten är pricksäkra, men att bilden är lite för optimistisk. Hans slutsats var att ännu större åtgärder behövs.

”Måste bygga det elsystem som vi vill ha framöver”

Politiken kommer att spela en nyckelroll framöver och under seminariet presenterade Teknikföretagen en rad akutlösningar som den kommande regeringen bör ta tag i direkt. Bland annat efterfrågas att kraftverken och kraftvärmeverken sätts i gång, att skatterna på kraftverken slopas och att Svenska Kraftnät får i uppgift att upphandla anläggningarna.

Förutom akuta lösningar måste regeringen intensifiera arbetet med den långsiktiga elförsörjningen.

– Våra företag vill ha fossilfritt och elektrifiera samhället, att det sker en klimatomställning. Samtidigt som vi genomför kortsiktiga lösningar måste vi bygga det elsystem som vi vill ha framöver, sa Miriam Münnich Vass, Teknikföretagen.