DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Nyttigt med mer mineraler, anser Baylan

STOCKHOLM 20210223Näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterar förstärkta och förlängda stödåtgärder för företag under en pressträff i Rosenbad.Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

EU:s nya industristrategi innebär att unionen ska minska sin import av vissa viktiga mineraler från länder utanför EU. Det ger Sverige en chans, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Europaportalen.

EU-ländernas närings- och industriministrar möttes i veckan för att diskutera unionens industristrategi. Bland annat vill EU minska beroendet av import av vissa strategiska produkter. Ofta går det bra att hitta alternativ, men för 34 produkter måste EU hitta andra lösningar, skriver Europaportalen. Till exempel kan Sverige stå för en del av dem i framtiden, hoppas näringsministern.

– Absolut. Vi ser redan en växande del. Sverige är ett av de första europeiska länderna som bar en batteriproduktion från ax till limpa. Under våren har regeringen bett en expert att titta igenom vårt regelverk både när det gäller att kunna utöka utvinningen själva men också att återvinna, säger Ibrahim Baylan till Europaportalen.

Europaportalen: Baylan: EU:s industristrategi – en chans för Sverige