REGELKRÅNGLET

Nya kraven på företagen: Tiotusentals ansökningar – mitt under sommaren

Bild: Mostphotos, Privat

Pandemilagens omständliga krav på en smittsäker miljö bakbinder företagarna inför den viktiga sommarsäsongen. Vad som vanligtvis räcker med en tillståndsprocess för en hel stadskärna måste nu prövas för varje enskilt företag. ”Man borde göra det enkelt att göra rätt”, säger företagsrepresentanten Magnus Olsson.

I en tid när handelsföretag står och faller på att sälja under viktiga säsongstoppar, riskerar pandemilagen att sätta käppar i hjulen inför sommaren. Att i dagsläget ställa ett större krav på fysiska butiker att undvika trängsel utanför deras lokaler är en sak. Men att tvinga varje enskild handlare att ansöka om tillgång till marken utanför butiken, det är att göra det onödigt svårt, menar Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

– Förra året gjorde vi en gemensam ansökan för stadskärnans alla verksamheter för att säkra en trygg handel. Det var väldigt uppskattat bland kunder, det blev enkelt, tryggt och det skapade också trivsel i staden. Men sen kom pandemilagen som kräver att varje enskild verksamhet måste ansöka om ett eget tillstånd hos Polismyndigheten, säger han.

Det finns ungefär 200 stadskärnor i landet, grovt räknat skulle vi därför se 20 000 ansökningar i stället för 200

Bara i Visby Centrum skulle det nya kravet innebära att ansökningarna stiger från 1 till 100.

– Då pratar vi bara om Visby. Det finns ungefär 200 stadskärnor i landet, grovt räknat skulle vi därför se 20 000 ansökningar i stället för 200, säger Magnus Olsson.

Myndigheter kan bli överbelastade

Att inte tillåta kollektiva ansökningar kommer att skapa en kraftigt ökad arbetsbelastning för Polismyndigheten och alla remissinstanser i kommunerna, som markenheten, trafikenhet och räddningstjänsten för att nämna några. Den stora volymen av ansökningar kommer även påverka handläggningstiden. Dessutom tvingas varje enskild näringsidkare att betala en ansökningsavgift.

Magnus Olsson tycker att det är djupt olyckligt i rådande situation att pandemilagen och ordningslagen spelar i otakt på det här sättet.

– Problemet är att pandemilagen och ordningslagen hör till två helt olika departement, socialdepartementet och justitiedepartementet. Man har gjort det krångligare än nödvändigt hellre än att försöka hitta enkla lösningar. Butikerna gör allt de kan för att ta ansvar, men då borde man från myndighetens sida göra det enkelt för företagen att göra rätt, säger han.

Olyckligt av två skäl

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, är inne på samma spår. Han tycker att det är beklagligt att det tillämpas en lag som försämrar företagens förutsättningar att möta kunden.

– Det är väldigt olyckligt av två skäl. Det ena är att de nya enskilda ansökningarna innebär en radikal kostnadsökning för företagen jämfört med en kollektiv tillståndsansökan. Det andra är de långa handläggningstiderna. Det handlar inte om särskilt komplicerade fall, snarare tvärtom.

Om företagen drar sitt strå till stacken för att undvika en ökad smittspridning vore det rimligt att myndigheterna möter dem halvvägs, menar Mats Hedenström.

– Vi respekterar fullt ut pandemilagens syfte att minska trängsel. Men om handeln redan tar ett stort ansvar för att undvika smittspridning vore det inte mycket begärt att stat och kommuner underlättar för vårt ansvarstagande, säger han.

Problemet är att regelverken inte lirar med varandra i en tid när det krävs stor flexibilitet

Mats Hedenström understryker att få ställen har blivit så drabbade som stadskärnor och det borde göra politikerna oroliga över vad vi kommer att få för stadskärnor när pandemin är över. Att tillåta kollektiva ansökningar är dessutom en liten ändring som kan göra stor skillnad.

– Det här är inte en fråga om uteserveringar och omfattande projekt som handlar om bygglov. Det handlar om att bedriva viss försäljning utomhus, som avhämtning av varor, sånt som gör att företaget kan bibehålla sin verksamhet och utan att bidra till en ökad smittspridning. Problemet är att regelverken inte lirar med varandra i en tid när det krävs stor flexibilitet, säger Mats Hedenström.

Kräver förändring – hotar företaget

I skrivande stund drar Magnus Olsson i alla trådar hos bland andra Svensk Handel, regeringskansliet och justitieutskottet för att få till en ändring. Om inget händer måste medlemskollektivet snart börja skicka in sina egna ansökningar. Då riskerar bland annat Anders Gustafsson, vd och grundare av Wisby Ost att drabbas.

– Vi har en butiksyta på 20 kvadratmeter vilket enligt dagens regler tillåter oss att ta in två personer åt gången. Det har gjort oss tvungna att hitta på grejer för att överleva. Förra sommaren löste vi köbildningsproblemet med att sätta upp bord utanför med färdigskuren ost som kan köpas snabbt på swish utan att folk hopar sig. Vi har även erbjudit hemkörning och via budfirmor erbjudit att skicka ostlådor via tidningsbud. Det har varit väldigt uppskattat av kunderna.

Om det kommer att krävas att man går via polisen och en rad instanser bara för att bli godkänd kommer det att påverka våra möjligheter att driva verksamheten

Om han tvingas ansöka om tillstånd blir det ytterligare ett moment som försvårar hans möjligheter att driva företaget.

– Jag har gått igenom en sådan process för 15 år sen när vi satte ut bord för uteservering. Det tog en massa tid och kostade väldigt mycket. Om det kommer att krävas att man går via polisen och en rad instanser bara för att bli godkänd kommer det att påverka våra möjligheter att driva verksamheten. Jag hoppas att man kan öppna för att söka kollektivt som innan, säger han.

Sista branschen behöver

Det är inte bara handelsbolag som påverkas. Även hotellet Clarion Wisby, som ligger mitt i stadskärnan, riskerar att påverkas av pandemilagens krav.

– Vi bedriver redan nu ett hårt arbete för att säkerställa en smittsäker plats. Vi stoppar folk i dörren så att det inte ska bli för många i hallobbyn. Det blir ofta mycket att göra eftersom flera gäster anländer samtidigt med båt och flyg för in- och utcheckning mellan klockan 15 och 17, säger vd Viktoria Andersson.

Det sista hotellet behöver nu är ett scenario där de måste flytta bort gästerna från hela kvarteret för att deras tillståndsansökan fortfarande är under behandling.

– Det kommer att bli en utmaning. Då kommer vi och alla andra butiker behöva jobba hårdare för att undvika att det blir stökigt i stadskärnan. Det är bättre om vi har ett gemensamt tillstånd så att vi kan fokusera på att hålla det säkert utanför vår egen dörr. Det blir tryggt och säkert för alla, säger Viktoria Andersson.

Magnus Olsson hoppas att politikerna hörsammar problematiken. Personligen kommer han att kämpa in i det sista.

– Högsäsongen är snart här. Om det blir som förra sommaren kommer vi att se fler som besöker Visby och då måste vi se till att alla butiker kan efterleva reglerna på ett enklare sätt. Nu hoppas vi att vårt gemensamma arbete kan ge resultat.