REGELKRÅNGLET

Näringsministern och M går ihop – vill ordna snabbare tillstånd

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S). Bild: Duygu Getiren/TT

Politik (TT)

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) uppger att han har en arbetsgrupp på gång med Moderaterna. Den ska se om det går att göra tillståndsprocesser för allt från vindkraftverk och elkablar till gruvor snabbare och mer förutsägbara.

– Vi är på väg att tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att se om vi kan hitta bättre och snabbare regler för tillståndsgivning, säger Thorwaldsson till TT.

Fröet till denna arbetsgrupp såddes, enligt näringsministern, när M-ledaren Ulf Kristersson gick ut och öppnade för samtal om tillstånd samt framtiden för Bromma och Arlanda i förra veckan. Det välkomnades av Thorwaldsson och nu har han också berättat för riksdagens näringsutskott om att han ser framför sig en arbetsgrupp om tillståndsfrågorna.

– Jag har meddelat utskottet att arbetet ska inledas efter jul- och nyårshelgerna, säger Thorwaldsson och understryker att han gärna ser att fler partier är med än S och M.

Bjudit in

Moderaterna låter inte fullt lika på som statsrådet, men bekräftar att någon form av sonderingar ska ske, men på initiativ av M.

"”Elisabeth Svantesson har bjudit in Thorwaldsson till ett möte i Riksdagen för att diskutera frågan. Exakt i vilka former detta ska ske i får vi återkomma till, det är ingenting som Thorwaldsson själv kan besluta om”, meddelar M i en skriftlig kommentar till TT.

Thorwaldsson säger att en möjlig väg för att göra något åt processerna är att ge tilläggsdirektiv till utredningar. En utredning som rör miljöbalken arbetar på sitt slutbetänkande och ska leverera i vår. På näringsdepartementets område finns en som handlar om försörjning av viktiga mineraler, det vill säga gruvfrågor.

Långsamma processer

Problemet med processerna för tillstånd, från ofta komplicerade ansökningar till utlåtanden och prövningar i flera olika instanser, beskrivs ofta som att de är långsamma, svåra och oförutsägbara. Tiden från ansökan för vindkraftsprojekt, nya kraftledningar, gruvor eller andra infrastrukturprojekt tar inte sällan uppåt tio år.

– Åtta till tio år. OM alla säger ja, understryker näringsministern.

– Tanken är att vi på något sätt ska kunna hitta sätt att korta processerna och göra dem mer överblickbara, säger han.

Lars Larsson/TT