RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Marknaden räknar med räntehöjning i år

Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion väntas höja styrräntan redan i år, enligt prissättningen på räntemarknaden. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Förra veckans hökaktiga uttalanden från USA:s centralbankschef Jerome Powell har satt fart på marknadsspekulationerna om när nästa svenska räntehöjning kommer. Marknadens stalltips är just nu att det blir redan i år.

Riksbankens egna ränteprognos säger att nollräntan höjs först i slutet av 2024. Men av prissättningen på marknaden framgår att investerare nu är helt inställda på att den första räntehöjningen sedan 2019 kommer redan i år, enligt en rapport från storbanken SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren.

Till hösten 2024 räknar marknaden med att styrräntan har höjts 4-5 gånger till 1,14 procent.

SEB:s ekonomer räknar med att första räntehöjningen kommer sommaren 2023 följt av ytterligare en höjning i slutet av nästa år.

Swedbanks chefsekonom Mattias Persson sade nyligen i samband med en konjunkturrapport att Riksbankens styrränta kan komma att höjas redan i år, men att huvudscenariot är att det blir nästa år.

Kollegan på Handelsbanken, Christina Nyman, räknar med att höjningen kommer i slutet av 2023.

Marknaden spekulerar samtidigt i om USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) ska hinna höja styrräntan fyra eller fem gånger i år, för att få ned inflationen – som i december uppmättes till 7 procent i världens största ekonomi.

Inför höjningarna – som antas starta i mars – ligger USA:s styrränta på 0-0,25 procent.

Joakim Goksör/TT