DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Bild: Johan Nilsson/TT

Ledare: Dags att väcka krigsplaneringen till liv igen

Under det kalla kriget hade näringslivet en speciell roll för att säkra demokratin i Sverige. Om detta skriver PM Nilsson på DI:s ledarsida.

”Hur överlever demokratin krig och ockupation?” Det är en fråga som behöver väckas till liv igen efter att ha varit vilande under många år.

PM Nilsson skriver om statsvetaren Johan Wennströms forskningsprojekt på IFN (Institutet för Näringslivsforskning) som handlar om näringslivets och även fackets tidigare ansvar för att organisera de mest hemliga delarna av det svenska toltalförsvaret.

”Det speciella med Sverige var att det var facket och näringslivet, LO och Saf, som hade huvudansvaret för att organisera en av de mest hemliga delarna av Sveriges totalförsvar. Den svenska modellen var den inre kärnan, ett slags demokratins Bodens fästning, djupt förborgad i svenskt samhälle”.

Denna hemliga motståndsrörelse avvecklades dock, som PM Nilsson skriver, på 1990-talet.

Sverige som tidigare haft en av världens mest detaljerade krigsplaneringar, behöver nu börja tänka i dessa banor igen menar PM Nilsson som efterlyser mer öppenhet kring hur Sverige tänkte under kalla kriget och lyfter här Bo Hugemarks bok ”Möta, hejda, slå : så skulle Sverige försvaras”.

Ledare: Näringslivet var kärnan i det hemliga motståndet